Zwitserse kaas van de (Zwitserse) markt

Deze week hebben we het over het vakantieland Zwitserland. En dat kunnen we natuurlijk niet doen zonder ook iets over echte Zwitserse kaas te zeggen. Want die is toch een partij veelzijdig én lekker!

Ben je dit jaar in Zwitserland op vakantie (geweest)? Dan valt het vast op dat er gezellig veel koeien in de bergen rondlopen. Dankzij deze fijne beesten kan er ook een gigantische hoeveelheid aan lekkere kazen worden gemaakt. Elke regio heeft z’n eigen kaassoort en veel kazen worden op de Zwitserse markt zó van de alpenweide gehaald en van de kaasbol afgesneden. Ook vind je in Zwitserland veel kaasboerderijen die je zeker een bezoekje zou moeten brengen!

Typen kaas

Maar wat voor kazen vind je eigenlijk allemaal in Zwitserland? Van hard tot zacht en van oud tot vers. We lichten de verschillende types even kort toe. En wist je al dat je ook veel van de welbekende Zwitserse kazen gewoon op jouw favoriete markt kunt halen? Daar is een duur tripje naar Zwitserland helemaal niet voor nodig. Hoewel het natuurlijk wel heel leuk is.

Harde kazen

De bekendste harde Zwitserse kazen zijn de Emmentaler en de Gruyère. Deze kazen worden gemaakt van verse melk en doen er vrij lang over om te rijpen. Een vol gerijpte Emmentaler of Gruyère doet er zo al 7 maanden tot een jaar over. De harde kazen zijn veelzijdig in gebruik. Je kunt ze prima los uit het vuistje eten, raspen, ermee fonduen of koken.

Halfharde kazen

Een aantal bekendere halfharde kazen zijn bijvoorbeeld Raclette Suisse, Appenzeller en Raclette du Valais. Ze worden van rauwe of gepasteuriseerde melk gemaakt en doen er drie maanden tot een half jaar over om te rijpen. Veel van deze edities zijn perfect om mee te fonduen of op de raclette.

Zachte kazen

Tot de bekendere zachte kazen behoren Brie Suisse, Tomme en Vacherin Mont-d’Or. De zachtere kazen hebben een korte rijpingstijd en worden meestal van gepasteuriseerde melk gemaakt. De zachte kazen worden vooral veel gegeten als dessert.

Verse kazen

Denk bij verse Zwitserse kazen aan hüttenkäse, kwark, Petit Suisse en mozzarella. Deze kazen worden niet gerijpt en zijn meteen klaar voor consumptie. Deze kazen zijn populair in bijvoorbeeld ovenschotels, bij de pasta of verwerkt in een saus of dip.

Wat is jouw favoriete Zwitserse kaas?

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen