Wist je dit al over… komkommer?

Dorstlessend, lekker fris én gezond. De komkommer is een echte zomersnack! Maar het hele jaar door eten we ‘m maar al te graag in salades, op een broodje of als garnering van onze gin-tonics. Vooral bestaand uit water, geen opvallend sterke smaak en geen andere gekke dingen. De komkommer klinkt aardig recht door zee. Maar is deze groente dat ook? Voor de zeekomkommer kunnen we natuurlijk niet spreken, maar we hebben wel wat verrassende weetjes over de gewone komkommer in petto. Benieuwd? Snel verder lezen dan!

Wist je dat…

* Komkommer eigenlijk als vrucht gezien kan worden? Hij behoort tot de familie vruchtgroenten. Samen met bijvoorbeeld de aubergine, tomaat, paprika en peulvruchten. Het is dus botanisch gezien officieel een vrucht van de plant, maar we eten ‘m gewoon als groente.

* De traditionele komkommer die nu gekweekt wordt enkel vrouwelijk is? De komkommerplant heeft alleen maar vrouwelijke bloemen, waaruit de komkommer groeit als deze niet bestoven of bevrucht wordt. Bij gele en witte komkommer kom je wel beide geslachten tegen bij de bloem.

* Je komkommers eigenlijk niet in de koelkast moet bewaren? Ook de diepvries is niet goed voor de komkommer. Hij wordt namelijk ‘snotterig’ van kou. Wel moet je ‘m op een koele plaats bewaren. Dit kan maximaal zo’n twee weken.

* Komkommer een prima kauwgomvervanger is? Als je even een frisse boost in je mond nodig hebt, kun je daar ook komkommer voor gebruiken. Leg ‘m even tussen je tong en gehemelte en je kunt er weer tegenaan!

* De komkommer vermoedelijk al zo’n 3000 jaar oud is? Deze komt namelijk van de plantensoort Cucumis Sativus, die al minstens zo lang geteeld wordt.

* De komkommer op nummer 3 staat van meest populaire groenten in Nederland? Net onder sla op nummer 1 en tomaat op nummer 2.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen