Wereld Vegetarismedag

Vega, pesco, flexi… welke -tariër ben jij?

Vandaag is het Wereld Vegetarismedag! Over de hele wereld staan we dus even stil bij alle vegetariërs, veganisten en alles wat daartussen zit. Is het een grote feestdag dan? Niet per se, het gaat meer om bewustzijn. In 1977 werd deze dag voor het eerst georganiseerd in Amerika en diende ook als kickoff van de Vegetarian Awareness Month. Aandacht voor vegetarisme dus! Dit gebeurt wereldwijd in de vorm van diners, workshops en debatten. Maar sinds 1977 is toch wel een hoop gebeurd in de wereld van de food-trends. Naast een giga-groep vegetariërs hebben we namelijk ook nog veganisten, flexitariërs en pescotariërs.

Wie is wat?

Ja, hoe zit het nu ook alweer precies met deze groepen -tariërs? Laten we beginnen bij het begin van vegetarismedag: de vegetariërs. Deze groep heeft een bewuste keuze gemaakt geen vlees of vis te eten.

Pesco

Wat pescotariërs net een beetje anders aanpakken. Zij eten namelijk wél vis en schaaldieren. Dit kan voor iedereen een andere reden hebben. Qua dierenwelzijn hebben veel mensen minder problemen met het eten van vis. Ook hebben veel pescotariërs gezondheidsredenen.

Flexi

Toch wel fan van vlees op z’n tijd? Dan zit je goed bij het flexitariër-bestaan. Ook dit heeft verschillende redenen. Misschien kook je meestal vegetarisch, maar wil je als je uit eten gaat wel een stukje biefstuk kunnen bestellen. Hoe dan ook zijn flexitariërs nog wel flexibel in het stukje vlees of vis op hun bord.

Vegan

Iéts minder flexibel? Dan moet je bij het veganisme zijn. Daar gaat het namelijk om het vermijden van alle dierlijke producten. Ook geen gebakken eitje, bakje yoghurt als ontbijt of honing in je thee dus. Maar bijvoorbeeld wél een lekkere boterham met avocado of hummus. Ook hierbij kan dierenwelzijn of het milieu een reden zijn. Bij anderen speelt de gezondheid weer een rol.

Hoe dan ook, kies zeker iets dat het beste bij je past. Carnivoor, flexi, pesco, vega of vegan? De keuze is aan jou! En wat gebeurt er op jouw favoriete markt tijdens Wereld Vegetarismedag? Helaas, geen diner, geen workshop en geen debat. Maar wél heel veel lekkere producten zonder vlees! Maar dat zijn jullie als het goed is ondertussen wel gewend.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen