Vaderdag – hoe het allemaal begon.

Elke derde zondag van juni is het weer feest voor alle vaders. Deze dag staat namelijk in het teken van hun, en hun alleen! Maar hoe komen we eigenlijk op die Vaderdag? Waren de moeders eerst en volgden de vaders later? We zochten het voor je uit!

Moederdag

Ja, moeders waren toch echt eerst met hún speciale dag. En niet iedereen zag eigenlijk meteen het belang van een Vaderdag. Moeder was vroeger immers degene die voor de kinderen zorgde en zich meer met de opvoeding bezighield. Ondertussen is dit natuurlijk veel meer gelijkgetrokken. Het is dus maar goed dat vader ook een dag vol knutselwerkjes, plakkerige kusjes en cadeautjes krijgt!

Hoe het begon

Er gaan wat verhalen rond over het precieze begin van Vaderdag. Het meest voorkomende verhaal is die van Sorena Dodd, een Amerikaans meisje. Sorenas vader was een oorlogsveteraan en had z’n vrouw verloren. Hij voedde zijn kinderen dus alleen op. En Sorena vond het eigenlijk helemaal niet eerlijk dat haar vader geen eigen Moederdag kreeg.

Ze besloot ervoor te gaan en de verjaardag van haar vader als officiële eerste Vaderdag te dopen. Dit deed ze op 19 juni 1910. Sorenas prachtidee kreeg steeds meer bekendheid in de VS en president Calvin Coolidge doopte daarom 19 juni 1924 tot eerste officiële Vaderdag!

Nederland volgde iets later. In 1963 deden wij pas voor het eerst mee.

Juni, maart of december?

Hoewel wij rond de verjaardag van Sorenas vader zijn gebleven, geldt dat niet overal. Vaderdag kreeg in sommige landen zowaar een religieus tintje. In Spanje, Portugal en Italië wordt Vaderdag in maart gevierd, op de sterfdag van Sint-Jozef, de pleegvader van Jezus.

In Duitsland kiezen ze ervoor om het met Hemelvaart te vieren. En Thailand maakt het wel heel bont door deze dag op – jawel – 5 december te vieren. Hoewel het hier niks met Sinterklaas te maken heeft. Eigenlijk combineren ze daar Koningsdag met Vaderdag. Het is gewoon de dag dat hun koning jarig is.

En hoe wordt het gevierd?

In de meeste landen komt Vaderdag wel ongeveer op hetzelfde neer: kinderen geven hun vader een knutselwerkje, cadeautje of ontbijt op bed. In sommige landen is er een gezellig optocht gaande, en in weer andere landen geven de kinderen een cadeau in de vorm van klusjes opknappen. Dat is nog eens waardering!

Hoe dan ook vieren we het elk jaar maar al te graag mee. Ode aan de vaders!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen