Typische drankjes uit Kroatië – Živjeli!

Elk land heeft zo z’n unieke recepten, gewoontes, humor en natuurlijk bijbehorende drankjes. Natuurlijk kunnen we die drankjes niet allemaal aan onze neus voorbij laten gaan. Je kunt tijdens je bezoek in Kroatië natuurlijk volop lekker verfrissend bier drinken. Bestel je er eentje op het terras? Grote kans dat ze dan met een halve liter bier aan komen zetten. Kom maar door! Živjeli!

Lokale drankjes

Maar hoe zit het met de meer bijzondere drankjes? Ze houden het daar namelijk niet enkel bij bier en wijn. Ook in Kroatië houden ze wel van wat sterkers. Drink zoals de locals doen en bestel voor de verandering eens een lekkere rakija. Een wat? We lichten het even toe.

Rakija

Weet wel waar je aan begint, want Rakija kan heftig zijn. Het is een sterke drank en als hij wat slordig is gebrouwen, is hij nog een heel stuk sterker. Het alcoholpercentage ligt normaal rond de 50%, maar als je een huisgemaakte fles te pakken hebt, kan het percentage per ongeluk oplopen tot wel 75% tot 80%. Daar drink je dus niet zomaar een hele fles van weg.

Rakija kan gemaakt worden met allerlei soorten ingrediënten. Watermeloen, truffel, pruim of zelfs rozen, maar over het algemeen wordt de Kroatische Rakija van druiven gemaakt.

Wijn

Natuurlijk zijn er ook genoeg zachtere drankjes te vinden in Kroatië. Je kunt er prima een goede wijn wegdrinken bij je etentje. En kijk er ook niet raar van op als ze daar een lekker glas wijn mixen met bijvoorbeeld spa rood of cola. Echte wijnkenners zullen dan hun Mon Dieu!-reactie achterwege moeten laten en het gewoon eens proberen. Wie weet hoe lekker het smaakt!

Bier

En aan bier dus ook geen tekort in Kroatië. Karlovacko en Ozuisko zijn daar populaire biermerken die je veel tegen zult komen. Maar ook merken als Heineken en Bavaria kun je daar tegen het lijf lopen. Heerlijk voor op een zonnige, hete stranddag.

En hoe proost je dan met je nieuw gemaakte Kroatische vrienden en je kersverse glaasje (hopelijk niet te sterke) Rakija? Zoals de Kroaten zeggen: Živjeli!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen