Tips om je bloemen lang goed te houden

Wanneer je een mooi boeket op de markt hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Helaas gaan sommige bloemen snel dood en dat kan een aantal redenen hebben. Wij geven hier tips om ze zo lang mogelijk mooi te houden, zodat je optimaal van je prachtige boeket kan genieten.

Vers boeket

Een goed begin is het halve werk. Om je bloemen lang goed te houden, is het zaak om voor een vers boeket te kiezen, want die blijven langer goed. Het beste is om een boeket te kiezen waarvan een groot deel van de bloemen net open gaan. 

Schone vaas

Zet je mooie boeket na aankoop zo snel mogelijk in een schone vaas. Het is zeer belangrijk dat deze vaas schoon is, dus spoel deze niet alleen om, maar was deze echt af met schoonmaakmiddel. Door dit elke keer te doen, verwijder je de bacteriën en hierdoor kunnen ze de nieuwe bloemen niet aantasten.

Lauw water

Het beste is om je boeket in matig lauw water te zetten. Zorg er wel voor dat dit water niet te warm is, want dat is ook weer niet bevorderlijk voor de levensduur!

De soort vaas

Bloemen kun je het best in een stenen, porseleinen of glazen vaas zetten. Vazen die onbehandeld materiaal bevatten, kunnen oxideren en zorgen voor een te hoge zuurtegraad van het water.

De bladeren

Zorg dat er geen bladeren in het water hangen. Aan bladeren kleven bacteriën die het water kunnen besmetten. Verwijder dus de onderste bladeren van de steel.

Schuin afsnijden

Door bloemen schuin af te snijden, kunnen ze via een groter oppervlak water opnemen. Het is belangrijk dat je dit doet met een mes en niet met een schaar. Als je een schaar gebruikt knijp je de stelen dicht en zo kan de bloem geen water opnemen. 

Geschikte plaats

Bloemen blijven niet lang goed wanneer ze op een verkeerde plaats staan. Ze kunnen namelijk niet tegen tocht en houden ook niet van teveel warmte. Zet de vaas dus niet dicht bij een verwarming, een open raam of in de volle zon. 

Vers water

Met vers water houd je je boeket het langst mooi. Zorg er daarom dus voor dat je het water regelmatig ververst.

Slaphangende bloemen

Als bepaalde bloemen niet open gaan en er slap bij hangen, dan kan het helpen om ze nog een keer schuin af te snijden. Rol ze strak in een krant en plaats ze na het afsnijden een uurtje in iets warmer water.

Hopelijk gaan deze tips ervoor zorgen dat je langer kan genieten van je prachtige boeket!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen