Tijd voor een complimentje – Nationale Complimentendag

“Wat zit je haar leuk!”

Elk jaar vieren we op 1 maart Nationale Complimentendag. Deze dag draait helemaal om – je raadt het al – het geven (en ontvangen) van complimentjes. Maar dan natuurlijk geen complimentje omdat het moet, maar eentje die je écht meent. Oprechte complimenten en tonen van persoonlijke waardering dus. Daar gaat het om.

Niet te koop

Wat is nou het leuke aan deze Nationale Complimentendag? In tegenstelling tot andere commerciële feestdagen is deze dag “niet te koop”. Dat betekent dat het niet de bedoeling is dat er commerciële producten of diensten te koop zijn om deze dag te vieren. Je hoeft dus geen bloemetje of kaartje te kopen om je waardering te uiten. Gewoon een oprecht compliment is genoeg. En dát vinden wij een complimentje waard!

Zó doe je dat

Vind je het soms toch wat moeilijk om de woorden te vinden voor die oprechte waardering? Dat is helemaal niet zo gek. Veel mensen vinden het wat lastig. Daarom hier wat tips om deze fijne dag heel gemakkelijk door te komen.

En laten we dan zelf meteen even beginnen met een oprecht complimentje: we vinden het hartstikke leuk en gezellig als jullie op de markt langskomen en een praatje met ons maken!

Het komt van jou

Een complimentje is natuurlijk heel persoonlijk. Jij waardeert iemand. Jij vindt ze aardig. Jij vindt dat ze iets goed doen. Houd het dus bij jezelf en gebruik de ik-vorm. Op die manier geef je aan dat het echt van jou komt.

Speel het op de persoon

Houd het dus ook bij één persoon. Het is misschien makkelijker om het in een groep te gooien, maar daarmee spreek je eigenlijk niemand persoonlijk aan. Probeer dat juist wél te doen.

Overdrijf niet

Ga niet te ver in je compliment. Zeg alleen wat je echt meent. Anders komt het al snel een beetje nep en onnatuurlijk over (en dat is het dan misschien ook een beetje?). Hierdoor komt je complimentje niet zo goed aan.

Blijf bij jezelf

Uit je waardering op een manier waarbij jij je prettig voelt. Ben je niet zo’n prater? Dan kun je het ook gewoon opschrijven of een lief appje sturen. Daar is helemaal niks mis mee. Maar kijk natuurlijk ook naar wat bij de andere persoon past. Als iemand bijvoorbeeld niet graag in het middelpunt van belangstelling staat, dan kun je beter geen compliment geven waar veel mensen bij zijn.

Maak het concreet

Maak je compliment gericht en concreet. Bijvoorbeeld als je vindt dat iemand z’n werk goed doet, benoem dan ook wat daar zo goed aan is.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen