Spaanse zoetigheid: Churros!

Hij wordt ook wel de Spaanse donut genoemd. En dat kan ook wel kloppen, als je erover nadenkt. Dit heerlijke Spaanse dessert, of tussendoortje, lijkt er best op. Het is zoet, luchtig en vaak heerlijk plakkerig van de suiker of andere topping. Maar wat is een churro dan eigenlijk precies? Eigenlijk is het niet veel meer dan een gefrituurd stuk deeg. Lekker simpel toch? Maar dan komen de toppings nog. Ze worden meestal gegeten met (kaneel)suiker, poedersuiker of in warme chocoladesaus of chocolademelk gedoopt. Een absolute aanrader voor de echte zoetekauw dus! In Nederland vind je ze vooral op foodtruckfestivals, marktjes en kermissen. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf in huis halen. Hoe dan? Gewoon, lekker frituren! Hieronder een variant met kaneelsuiker. Maar natuurlijk kun je zelf ook chocoladesaus smelten of poedersuiker strooien.

Voor 6 personen heb je nodig: 150 ml kraanwater, 25 gram suiker, 50 gram boter (ongezout), 125 gram bloem, 2 eieren en 175 ml zonnebloemolie, een theelepel kaneel en wat poedersuiker.

Doe het water, suiker, boter en een mespuntje zout in een pan en verwarm goed. Als de boter is gesmolten kun je de bloem toevoegen (mag in één keer). Roer dit goed door totdat het deeg loslaat van de pan en een bal vormt. Zet dan het vuur uit en voeg de eieren en kaneel toe. Roer dit alles tot een mooi glad beslag en laat het een beetje afkoelen.

Verhit ondertussen de zonnebloemolie in een grote pan. Dit mag zo’n 180 graden worden. Dit kun je checken door een stukje brood in de olie te gooien. Als deze binnen ongeveer 15 seconden goudbruin wordt, zit je goed. Doe het beslag in een spuitzak en spuit hier reepjes van ongeveer 10 centimeter lang direct in de olie. Of spuit ze eerst even op een bakplaat en laat ze vervolgens in de olie glijden. Doe er niet teveel tegelijk in de pan. Een stuk of vijf is genoeg (afhankelijk van hoe groot je pan is natuurlijk). Laat de churros vervolgens goudbruin worden. Dit duurt gemiddeld zo’n 4 tot 5 minuten. Schep ze voorzichtig uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Churros zijn het lekkerst als ze warm zijn, dus eet snel op of gebruik aluminiumfolie om ze warm te houden. Bestrooi voor het eten met nog wat (poeder)suiker en je kunt heerlijk Spaanse genieten!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen