Ra, ra, rabarber! 7 weetjes over Rabarber van de markt

Wist je dat er best veel over rabarber te zeggen is? Dat rabarber eigenlijk een hele interessante en veelzijdige groente is? Rabarber is onder veel van ons nog best een onbekend fenomeen. Is het nu een fruit of een groente? En was het niet bitter van smaak? We hebben antwoorden. Voor iedereen die z’n algemene kennis wat wilt opkrikken, meer van de wondere wereld van groenten wilt weten of gewoon voor de doorsnee feitjesfanaat. Wat de reden ook is voor je nieuwsgierigheid, we hebben wat leuke weetjes verzameld. Snel verder lezen dus. En dan natuurlijk ook meteen even wat van deze bijzondere groente komen scoren op jouw favoriete markt. Kun je meteen je opgedane kennis wat in de praktijk brengen.

Wist je dat…

  1. Er wel zo’n 120 soorten rabarber bestaan? Je bent dus wel even bezig om ze allemaal te proeven. Ze verschillen allemaal op de een of andere manier van elkaar. En zijn vaak op hun lekkerst in een ander jaargetijde.
  2. Rabarber een eigen drankje heeft? Jawel, geen Limoncello maar heuse Rabarcello bestaat echt. Het is een echte ambachtelijke Nederlandse drank gemaakt van verse rabarber. Hij is mooi Barbie-roze en smaakt zowel zoet als zuur, zilt én bitter. Dat is wel even het proberen waard dus!
  3. Dat je kunt zien hoe de rabarber smaakt? Niet alle rabarber is even zoet of zuur. Je kunt natuurlijk even proeven, maar je kunt het ook van tevoren al zien. Kijk naar het uiteinde van de stengels. Zijn die roze/rood? Dan zijn ze een stuk zoeter dan z’n witte broertje. In principe geldt, hoe roder, hoe zoeter. Is je rabarber groen? Dan heb je een zure variant te pakken.
  4. Rabarber de opname van calcium van je lichaam vermindert? Maar maak je niet teveel zorgen. Je moet wel een giga-hoeveelheid aan rabarber naar binnen werken voordat het echt schadelijk is voor je lichaam. Laat de bladeren wel staan want die zijn giftig.
  5. Rabarber nog niet eens zo heel lang gegeten wordt? Het werd jarenlang gebruikt als geneesmiddel in China. Pas rond 1900 kweken we rabarber in Nederland.
  6. Je rabarberbladeren kunt gebruiken als natuurlijke luizenbestrijder? Ze zitten namelijk vol oxaalzuur, wat helpt om luizen, rupsen en witte- en koolvliegen buiten je moestuin te houden.
  7. Rabarber in alle seizoenen te vinden is? De lente en zomer zijn de meest duurzame seizoenen voor deze groente. Rond deze tijd kost het het minste energie, en dus het minste belasting voor het milieu om de rabarber in de winkel of op de markt te krijgen. Maar maak je geen zorgen, rabarber is altijd een duurzame keuze.

 

 

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen