Pannenkoektradities in Europa

In Nederland zijn we er dol op en we zijn er hartstikke goed in! De pannenkoekenrestaurants vliegen je om de oren en je kunt een mega verbaasde “huh” verwachten als je laat weten nog nooit een appel-met-spek-pannenkoek te hebben gegeten. En veel mensen leggen op 29 november zelfs een pannenkoek op hun hoofd. Nu zijn we niet de enige met gekke pannenkoektradities. In andere landen in Europa zijn ze ook fan! Maar dan nét een beetje anders. Wat zijn de typische pannenkoektradities in bijvoorbeeld Frankrijk? Benieuwd hoe onze naaste – en minder naaste – buren het doen? We noemen er een paar. Nooit te laat om eens een beetje cultuur te snuiven en je favoriete buitenlandse pannenkoektraditie eens uit te proberen.

Het pannenkoekenfeest in Frankrijk

Onder de Fransen ook wel bekend als La Chandeleur. Ieder jaar op 2 februari worden er in Frankrijk pannenkoeken gegeten. Deze feestdag gaat terug naar de Romeinen en Kelten. De Kerk nam deze dag een beetje over en voegde daar lichtjes en kaarsjes aan toe, als een symbool voor ‘reiniging van de maagd’. Klinkt heel serieus allemaal, maar vandaag de dag is het vooral een gezellig feestje waarop pannenkoeken gegeten worden. De kaarsen werden gebrand om het licht uit te drukken en om boosaardigheid en dood te verbannen. Deze kaarsen werden meegenomen naar huis, om het ook daar veilig te maken. Eenmaal thuis werd vervolgens oud meel gebruikt om crêpes van te bakken, wat symbool stond voor welvaart voor het komende jaar en de komende oogst. Tegenwoordig is het dus vooral gewoon een leuk pannenkoekenfeestje bij de Fransen thuis!

Maslenitsa in Rusland

Ook in Rusland doen ze aan een heus pannenkoekenfeest. Ook wel boterfeest genoemd, of Maslenitsa. Het is vergelijkbaar met carnaval omdat het verwant is aan het Christelijke vasten. Ook vieren ze het eind van de winter tijdens Maslenitsa en dat doen ze door pannenkoeken te eten. Het is tot diep in de nacht feest en de dag wordt afgesloten met het verbranden van een pop van stro. Die symboliseert de winter.

Vasten in Groot-Brittannië

Nog zo’n vasten-feest wordt in Groot-Brittannië gevierd. Pancake Day is de dag voorafgaand aan Aswoensdag, waarop officieel het vasten begint. Maar er is ook een mooi verhaal bij. De legende gaat dat een huisvrouw in 1445 druk bezig was pannenkoeken te bakken toen de klok voor de kerkdienst om elf uur werd geluid. Omdat de vrouw zo bezig was met haar pannenkoek was ze vergeten dat ze naar de kerk moest. Toen ze de klokken hoorde, rende ze met pan en al het huis uit en bleef de pannenkoek regelmatig omdraaien zodat die niet aanbrandde. De pannenkoekenrace was geboren! Tegenwoordig worden in het Verenigd Koninkrijk nog steeds pannenkoekenraces gehouden, waarbij de deelnemers al rennend met pan hun pannenkoek omhoog moeten gooien. Natuurlijk mét gepaste huisvrouw-outfit!

Houd je het liever dichtbij huis? Een bezoekje aan jouw favoriete markt is genoeg om thuis je eigen pannenkoekenfeest te organiseren!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen