Over de grens | Bijzondere markten in Europa

Ja, het sloeg vorige week in als een bom. Het heerlijke lenteweer zorgt voor wat zomer in je bol! Al is het lekkere weer nu even voorbij, grote kans dat je al over vakantie in Europa na aan het denken bent. Misschien zit je deze zomer wel heerlijk aan de Spaanse Ramblas, of vermaak jij je aan de prachtige kust van Turkije. Of is een weekendje Istanbul meer iets voor jou?

Lokaal shoppen in het buitenland

Maar waar ga je dan in het buitenland zoal heen voor je verse, lokale producten? Gewoon even de markt op natuurlijk! Ja, in Nederland zijn we goed in de markt, maar we zijn zeker niet de enigen. Ook in het buitenland kun je heerlijk rondstruinen langs verschillende marktkraampjes met lokale producten, die voor jou misschien wat exotischer zijn dan voor de gemiddelde lokale bevolking.

In en om Europa vind je een keur aan markten. Van superlokaal, tot supermassaal. Van eendenmaagjes in Frankrijk tot Perzische tapijten in Turkije. Maar waar moet je het dan precies zoeken? Wat zijn nu de beste, meest bijzondere markten van Europa? We lichten er een paar voor je uit. We gaan voor groot, groter, grootst!

Frankrijk

Frankijk zit vol kleine markten in pittoreske dorpjes. Daar heb je zeker geen tekort aan tijdens je Franse vakantie. Maar wil je nét even iets groters, coolers en meer uitgebreid? Bezoek dan de Marché aux Puces de Saint-Ouen. Een hele mond vol, maar dan heb je ook wat.

Dit is namelijk de allergrootste vlooienmarkt ter wereld. Ter wereld, ja. Je loopt er zo’n tweeduizend handelaren tegen het lijf. En verwacht geen toeristische prulletjes, want de kwaliteit op deze markt is verrassend hoog. Hierdoor is de prijs dus helaas ook wat aan de hoge kant.

Niet zo gek ook: Handelaren over de hele wereld komen speciaal naar Parijs om spullen in te slaan voor hun eigen winkels. Kwaliteit kun je daar dus wel verwachten! Maar ook als je niks koopt is deze markt absoluut een bezoekje waard.

Turkije

Op naar de straten van Istanbul. Hier vind je namelijk een gigantische Grand Bazaar: Kapali Carsi. Je loopt hier al gauw tussen de drie- tot vier duizend winkeltjes, verspreid over 61 overdekte straten. Niet zomaar even een overdekte markt dus! Bereid je voor op een gezellige chaos van geuren, kleuren en mensen. En die mensen zijn heus niet allemaal toeristen. Ook locals komen op deze bazaar.

En wat shop je hier dan zoal? Vooral heel veel moois van verschillende culturen. In de ene straat vind je prachtige lederwaren en sieraden, terwijl je ergens anders weer lampen en mooie doeken tegenkomt.

Wees wel voorbereid op een gezonde dosis afdingen. Ze vragen gemiddeld namelijk veel te veel voor hun producten. De eerste keer is het misschien wat onwennig, maar hoe meer je het doet, hoe leuker het spelletje kan worden. En bezwaard hoef je je in elk geval niet te voelen. Afdingen is heel gebruikelijk op deze markt.

Spanje

Op naar Barcelona! Aan de wereldberoemde Ramblas ligt de Mercat de la Boqueria. Een gigantische versmarkt vol heerlijke lokale producten. Bereid je wel voor op hordes toeristen, want die proppen zich allemaal op de ruim 2500 vierkante meter markt. Als we onze bronnen moeten geloven, bestaat de markt al sinds de 13eeeuw, toen het nog een bescheiden straatmarkt was.

Nu kijk je hier je ogen uit met gigantische stapels kleurig fruit, de grootste vers gevangen vissen en ander vers Spaans voedsel. Zeker een bezoekje waard dus!

Hongarije

We sluiten af met nog een prachtige markthal vol geuren en kleuren. In Boedapest deze keer. De Grote Markthal is al jaren een populaire toeristenattractie. Maar ook veel locals shoppen er voor hun verse vlees of vis.

En als je dan niet voor het typische lokale voedsel komt, kun je er alsnog je ogen uitkijken. De markt is uitgeroepen tot de mooiste van Europa, vooral dankzij het prachtige gebouw. Het doet voor als een oud station, inclusief grote ramen en een gigantische stationsklok.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen