Nationale Drink Wijn Dag | Wijn & Spijs combineren

Het is vandaag opnieuw een nationale dag. En dit is wel een hele fijne, waarop we volop én zonder schuldgevoel van een heerlijk wijntje kunnen genieten. Het is natuurlijk niet voor niks Drink Wijn Dag. Daar moet op gedronken worden!

Hoe combineer je?

Maar hoeveel weten we nu eigenlijk echt over wijn? Een perfecte wijn bij een perfect gerecht is ingewikkelder dan het klinkt. Daarom hebben we ons even verdiept in de kunst van het wijn combineren. Volgens Gall en Gall zijn er enkele basisregels waar we wel wat mee kunnen:

 • Strak bij strak: Smaken die een ‘strak’ mondgevoel geven (zoals zure of zoute gerechten) vragen om een wat zuurdere wijn. Hierdoor krijgen zowel de wijn als het gerecht een ‘rondere smaak’.
 • Bite bij bite: Rood vlees gaat goed met een stevige rode wijn. Beiden hebben een goede bite.
 • Rond bij rond: Een gerecht dat juist lekker smeuïg of romig smaakt, kun je het beste combineren met een wat zachtere wijn.
 • Hoeveelheid bij hoeveelheid: Heb je een gerecht dat hoog op smaak is? Zorg dan voor een wijn met een intense smaak. Voor gerechten met wat minder intense smaken ga je dus ook voor een wat zachtere wijn.
 • Complex bij complex: Bij een complex gerecht (eentje met veel smaaklagen) valt een eenvoudig smakende wijn een beetje in het niet. Zorg dat je wijn hebt met een lekker complex smaakprofiel.
 • Contrast: Soms is echter contrast ook een echte aanrader. Bij gefrituurde gerechten kun je bijvoorbeeld het beste gaan voor een wijn met een frisse smaak, als tegenhanger van de vettige smaak. Of bijvoorbeeld een zoetere wijn bij de zoute smaak van kaas. En een zware kaasfondue kun je het beste combineren met een wat lichte wijn, om het geheel niet té zwaar te maken.

Welke wijn bij welk gerecht?

Dit is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar wat betekent het praktisch gezien? Welke wijn trek je bijvoorbeeld open bij je zorgvuldig samengestelde pasta carbonara? We noemen een paar tips op. Natuurlijk is het een kwestie van smaak en valt er nog een hele hoop meer te combineren. Maar met een aantal praktische tips van Eurocave kom je in elk geval al een heel eind.

 • Mousserende wijn en Champagne: Combineer bij zoute gerechten zoals kaviaar, ansjovis en sushi. Ook gaat dit type wijn goed samen met vis en gevogelte.
 • Droge witte wijn: Droge witte wijn combineert goed met salades of geroosterde groenten. Ook vis en kip passen hier goed bij. Denk bijvoorbeeld aan Grüner Veltliner, Gargenega, Muscadet, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of Trebbiana.
 • Zoete witte wijn: Drink zoete witte wijn met pittige en kruidige gerechten zoals Indisch, Thais en Chinees. Denk hierbij aan wijnen als Chenin Blanc, Moscato, Riesling en Torrontes.
 • Volle witte wijn: Drink deze bij romige gerechten zoals pasta met room, lasagne of romige soep. Ook schaaldieren, kip en ander gevogelte kun je met deze wijnen combineren. Denk aan de wijnen Chardonnay, Viognier, Marsanne of Sémillon.
 • Rosé: Rosé past goed bij eten dat erg gekruid is, zoals de Marokkaanse of Indische keuken. Ook bij schaaldieren, varkenshaas, kip en ander gevogelte past het mooi.
 • Lichte rode wijn: Gerechten met paddenstoelen, risotto quiche, karbonade, of kip en ander gevogelte gaan goed samen met een wat lichtere rode wijn. Ga bijvoorbeeld voor een Pinot Noir, St. Laurent, Gamay, Cargnan of Counoise.
 • Volle rode wijn: Volle rode wijn combineer je het beste met vlees. Denk aan rund, lam, varken of wild. Die gaan goed met een Cabernet Sauvignon, Syrah, Malbec, Petit Verdot, Mourvedre of Nero D’avola.
 • Dessert wijn: Dessert wijn past goed bij – je raadt het al – allerlei soorten desserts, zoals cake, koekjes, chocolade en ijs. Ook met zachte kazen en fruit kun je dit prima combineren. Denk aan wijnen zoals Port, Sherry, Sauternes, Madeira, Vin Santo of Muscat.

Hoe dan ook moet dat wel goedkomen deze Nationale Drink Wijn dag. Dus, schenk er lekker eentje in. Santé!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen