National Sandwich Day

Ja, het is weer tijd voor een andere glorieuze nationale feestdag! En dan wel een hele lekkere en toegankelijke voor iedereen. National Sandwich Day. Sandwiches dus! Eigenlijk een Engelse term en ook een Engelse feestdag, dus laten wij het lekker Hollands op boterhammen houden. Want het is eigenlijk gewoon een dubbele boterham.

Graaf Sandwich

Misschien moeten we het toch wel op de originele benaming houden? Het schijnt namelijk dat hij is vernoemd naar John Montagu; in de 18eeeuw was dit de graaf van Sandwich, een plaats in Engeland. Het verhaal gaat dat de graaf zo’n fanatieke kaartspeler was dat hij soms gewoon vergat te eten. De kok maakte zich zorgen en bedacht daarom de sandwich in de vorm van dunne plakken brood die naast zijn speeltafel werden neergezet.

Wat maakt een sandwich een sandwich?

Volgens het traditionele Engelse recept heb je twee sneden brood nodig en één of meer lagen zoals vlees, kaas, sla en/of saus. Dit hebben de meeste landen wel zo’n beetje overgenomen. Wat tegenwoordig wel vaak genegeerd wordt is het feit dat de boterhammen dun belegd horen te zijn. Het is officieel dus best een licht tussendoortje.

Favo sandwiches van de markt

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat is eigenlijk de beste sandwich? Natuurlijk is dit een kwestie van smaak en kun je hier talloze variaties op bedenken. Voor de broodnodige inspiratie, hier vijf van onze favoriete samenstellingen. Voor de ingrediënten ga je natuurlijk naar jouw favoriete markt.

  • Gerookte kip, bacon & avocado. Ook heerlijk met wat Parmezaanse kaas.
  • Oude kaas en verse pesto met geroosterde pijnboompitten.
  • Gerookte zalm, komkommer, ei en roomkaas.
  • Geitenkaas, kervel en bladsla. Voeg voor extra smaak nog een beetje citroensap en een gesnipperd sjalotje toe.
  • Natuurlijk moeten we ook de klassieke clubsandwich noemen. Een heerlijke sandwich met gerookte kip- of kalkoenfilet, bacon, sla, komkommer, tomaat en een hardgekookt ei. En natuurlijk wordt hier ook nog wat mayonaise aan toegevoegd.

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen