Loukoumades | Griekse oliebollen

Wij eten onze oliebollen het liefste aan het einde van het jaar, rond oud & nieuw. Met of zonder krenten maar altijd met flink wat poedersuiker. In Griekenland kennen ze loukoumades. Dat zijn ook een soort oliebollen, maar dan wat kleiner en in plaats van poedersuiker doen ze er siroop overheen. En hier eten ze die zoete lekkernij gewoon het hele jaar door. Wij zochten het recept voor jullie op!

Dit heb je nodig:

Voor de loukoumades:
650 gram bloem
250 ml water
250 ml lauwe melk
2 zakjes (7 gram) gist
2 eetlepels suiker
1 theelepel zout
4 eetlepels olijolie

500 ml zonnebloemolie (om in te bakken)

Voor de siroop:
2 koppen suiker
1 kop water
1 kop honing

Zo maak je ze:
1. Meng de bloem met het water, de lauwe melk, gist, suiker, het zout en de olijfolie in een kom tot een niet te dun, zacht deeg. Kneed het daarna nog even goed door met je handen.
2. Dek het deeg af met huishoudfolie en zet de kom op een warme plek neer. Als het deeg gerezen is tot de dubbele hoeveelheid dan kun je gaan bakken.
3. Verhit de zonnebloemolie in een pan tot het goed heet is en draai het vuur dan lager. Gebruik een kleine ijstang om balletjes te maken en laat deze voorzichtig in de hete olie vallen. Wanneer de balletjes aan alle kanten goudbruin zijn dan haal je ze er met een schuimspaan uit en laat je ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
4. Maak de siroop door het water met de suiker en honing in een pannetje te doen op middelhoog vuur en langzaam aan de kook te brengen. Daarna draai je het vuur laag en laat je het nog een minuut of vijf rustig koken.
5. Als alle loukoumades klaar zijn, giet je de siroop erover. Strooi er eventueel nog wat kaneel of gehakte walnoten overheen. Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen