Lekkere Franse vin

Denk je aan Frankrijk, dan denk je aan wijn! Niet zo gek ook, Frankrijk is een van de grootste wijnproducenten ter wereld. En dat wordt je natuurlijk niet zomaar. Er zijn strenge regels waarbij een wettelijk beschermde naam alleen wordt toegestaan als wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. Bijvoorbeeld het wijngebied, de gebruikte wijnstokken en verhoudingen en alcoholpercentage. Ook is natuurlijk de formule belangrijk. Er moet sap van verse druiven gebruikt worden zonder dat ze eerst gedroogd worden. Het soort wijn verandert per streek. Een paar goede bekenden zijn natuurlijk Bordeaux, Bourgogne en Champagne. De wijnen mogen alleen zo heten als ze ook echt uit de streek komen. De kans dat je vaak echte champagne uit de Nederlandse supermarkten haalt is dus niet bijzonder groot, tenzij je goed op zoek gaat natuurlijk. Benieuwd naar de streken? We lichten er een paar kort voor je uit.

Champagne
Hier komt natuurlijk de wereldbekende mousserende wijn vandaan. De Champagne! De druif komt uit de meest Noordelijke wijnstreek van Frankrijk. Komt de mousserende wijn van buiten deze streek? Dan mag het echt niet de naam champagne dragen. Maar er komen meer wijnen uit deze streek. Je vindt er ook niet-mousserende witte en rode wijnen.

Bourgogne
Hoewel Bourgogne best een bekende is, is het niet de meest productieve. Slechts iets meer dan één procent van de totaaloppervlakte van de streek wordt gebruikt voor druiven. De meest populaire wijnen uit de streek zijn Pinot Noir, Chardonnay en Chablis.

Bordeaux
Ook Bordeaux is een wereldberoemde wijnstreek. Je vindt er verschillende wijndistricten met elk hun eigen soorten. De meest beroemde zijn Médoc, Graves, Sauternes en Barsac. Ook veel Château wijnen komen uit deze regio.

Languedoc
Languedoc is qua oppervlakte een van de grootste regio’s. Het ligt in het prachtige, zonnige zuiden van het land. Wijnen zoals Coteaux du Languedoc, Minervois en Corbières komen er vandaan.

Zelf maken?

Is het dan ook mogelijk om zelf Franse wijn te maken? Daar moet je wel goed je best voor doen. Geen zin en tijd om verse druiven uit de Franse streek naar keuze te verzamelen en persen? Misschien moeten we het in Nederland maar op een simpel maar effectief basisrecept houden. Voor een echt goed wijntje raden we natuurlijk wel aan om wat verder te zoeken. Maar als je benieuwd bent naar eigen wijn is dit een leuke om mee te beginnen!

Je hebt nodig: ten eerste een theedoek en een gistingsfles. Verder heb je enkel nog 4,5 liter appelsap, een kilo suiker en twee theelepels wijngist nodig.
Zo maak je het: Roer de theelepels gist door een klein beetje appelsap en laat dit een uurtje afgedekt staan. Neem in de tussentijd de gistingsfles en giet daar 4 liter appelsap en de kilo suiker in. Roer dit goed door zodat de suiker zoveel mogelijk oplost. Voeg dan de gistoplossing toe en laat het z’n werk doen. Dek de fles af met een theedoek en plaats er na drie dagen een waterslot op. Nu nog even minstens drie maanden geduld. Hierna kun je voorzichtig even proeven of het al naar smaak is. Proost!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen