Kokosnoot, de zomerse verfrisser!

Ja, de zomervakantie is nu toch echt wel voorbij. Net als de zomer zelf bijna. Het blijft toch lastig voorspellen. Hoog tijd om die zomer een beetje te pushen om nog even wat weken rond te blijven hangen. Het lijkt namelijk langzaam een beetje herfstig te worden. Maar geen nood! Of eigenlijk wel… kokos-nood! Want hoe kun je beter de zomer in je bol houden dan met deze tropische verfrissende kokosnoot. Daarom gaan we deze week lekkerere tropische sferen in. 

Maar die palmbomen komen we helaas niet in Nederland tegen. De palmboom groeit graag in tropische en subtropische gebieden. Ze doen het uitstekend op het strand, met zanderige grond en direct zonlicht. Zout water vinden deze bomen geen probleem, dus wat zeewater op z’n tijd doet de boom alleen maar goed. Na zo’n half jaar groeien vallen de kokosnoten vaak vanzelf uit de boom, waar vervolgens snel een nieuwe palm uit groeit. Voor een lekkere eet- en drinkbare kokosnoot moet er vaak wat eerder geoogst worden.  

Wat is die kokosnoot nu eigenlijk precies voor noot? Nou, eigenlijk is het geen noot, maar een zogenaamde steenvrucht. Hij bestaat uit vier lagen, namelijk vezel, schil, vruchtvlees en kokosmelk- of water. En dat water maakt ‘m nu juist zo’n heerlijke, dorstlessende vrucht. Het kokoswater is hartstikke puur en veilig om te drinken. En lekker met een subtiel kokossmaakje natuurlijk. Het water bevat best wat suiker, waardoor het goed als sportdrankje kan dienen. Lekker na een goede workout! Hoe ouder de vrucht wordt, hoe meer vruchtvlees en minder water deze heeft. Voor het vruchtvlees kun je dus het beste even wachten tot de kokosnoot mooi bruin is. Jonge kokosnoten zijn namelijk vaak nog groen.

Met het vruchtvlees kun je heerlijk bakken, braden en koken! Kokos is een geweldige toevoeging aan Curry’s of andere Aziatische gerechten. Hoe eet jij ‘m het liefst? Ga voor tips ook even langs jouw favoriete markt! Wie weet kom je met nieuwe ideeën en ingrediënten thuis.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen