Kersen – de allerleukste weetjes!

Kersen – de leukste weetjes!

Het is zomer en dus tijd voor onvervalst zomerfruit! Wat dacht je bijvoorbeeld van een bakje heerlijke kersen? Wij zijn er hartstikke gek op en waren dan ook erg benieuwd wat er voor leuke weetjes te vinden zijn over deze zoete (of zure) rode vruchten. Dus gingen wij op onderzoek uit en verzamelden de leukste, interessantste, misschien wel onbekendste weetjes, speciaal voor jullie!

Gezonde snack

Kersen zitten boordevol calcium, koolhydraten en vitamine C. De zure zijn trouwens nog een stukje gezonder dan de zoete variant; daar zit namelijk 30% minder suiker in. Hierdoor bevatten ze, logischerwijs, ook minder calorieƫn. De zure kers bevat maar liefst 12 keer zoveel vitamine A dan zijn zoete zusje.

Rijpen en rotten

In tegenstelling tot andere soorten fruit, stoppen kersen met rijpen zo gauw je ze van de boom plukt. Zorg dus altijd dat ze echt goed rijp zijn, voordat je begint met oogsten! Helaas kan een kers wel gaan rotten, dus eet ze ook zo snel mogelijk op.

Kneusjes

Houd jij ook niet van gekneusde kersen? Was ze dan zeker niet onder stromend water! Hierdoor beschadigen ze heel snel en daardoor gaan ze sneller rotten wanneer je ze niet meteen opeet. Ook kun je ze het beste in de koelkast bewaren, uitgespreid op een bord. Hierdoor blijven ze mooi en worden het geen kneusjes. En denk erom dat je de steeltjes van de kers pas verwijdert nadat je ze gewassen hebt! Anders zuigen ze zich vol met water en verliezen ze die heerlijke smaak. Zonde!

Krieken

In Nederland noemen wij het zoete en zure kersen. In Belgiƫ doen ze het net even anders. Daar heet een zoete kers gewoon kers en een zure kers noemen zij een kriek. Nu weet je meteen waar de naam kriekenbier vandaan komt..

Zoet of zuur

Er zijn nog meer verschillen tussen zoete en zure kersen trouwens. De boom waaraan de zoete groeien, staat eerder in bloei dan die van de zure. En zoete zijn meestal ook groter. Daarnaast eten wij de zoete het liefst vers, bijvoorbeeld uit het vuistje, terwijl we de zure meestal verwerken in taarten of jam. We maken die zure kersen ook vaak in met siroop om ze op een later tijdstip te gebruiken voor een heerlijke kersenvlaai.

Record kersenpit spugen

En wat te doen als al die heerlijke kersen opgepeuzeld zijn? Dan organiseer je uiteraard een kampioenschap kersenpit spugen! Wat anders? Het eerste Nederlands Kampioenschap Kersenpit Spugen werd in 2019 georganiseerd in Almere Centrum. Er was al een record gevestigd tijdens het Flevolands Kampioenschap het jaar daarvoor. Toen spuugde iemand zo’n kersenpit maar liefst 13 meter ver! Maar in 2019 werd dit record toch nog verbroken met 42 cm. Bij de jeugd werd het pitje ook over een flinke afstand weggespuugd: 11,05 meter!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen