Je eigen Sint Maarten lampion van de markt

We mogen weer bijna lekker komen bedelen bij de buren! Dat kan maar één ding betekenen, Sint Maarten staat alweer weer voor de deur. Maar voor al dat snoep (en die vervelend gezonde mandarijntjes) moet je natuurlijk wel iets doen. Met lege handen aankomen is helemaal not-done, dress to impress is de key met Sint Maarten. Of zullen we zeggen, draag to impress. Want verkleden hoef je niet. Wél moet je even iets in de hand nemen. Leuk voor de sfeer én voor al het snoep dat je gaat veroveren met de mooiste lampion van de buurt. Maar hoe maak je die nou precies? Het zit ‘m in originaliteit. Hoe leuk de gewone lampionnen van rijstpapier of papier maché ook zijn, het kan nóg leuker! Met een lampion van de markt nog wel. En moeilijk is het helemaal niet. Je hoef alleen even langs jouw favoriete markt om een suikerbiet, voederbiet of knolraap op te halen en je kunt aan de slag.

(uit)Hollen maar

Naast die biet of raap heb je nog wat attributen nodig: een mes en lepel om de biet uit te hollen, ijzerdraad en een waxinelichtje. Snijd (of laat een volwassene dit even doen) aan de bovenkant van de biet een plak van zo’n 3 tot 4 centimeter af. Dit gebruik je later als deksel. Zorg dat het deksel wat luchtgaten heeft, anders kan het kaarsje straks niet branden. Ga daarna lekker uithollen. Hoe meer je uitholt van de biet, hoe mooier hij straks verlicht wordt. Pas wel op dat je niet te ver uitholt, de wanden moeten minimaal een halve centimeter dik blijven. Zorg dat de bodem plat is van binnen. Probeer ook een extra verlaging te maken waar het waxinelichtje een beetje stevig in kan staan later, zodat deze niet gaat schuiven.

Steek vervolgens de ijzerdraad door beide kanten van de bovenkant én het deksel zodat je de biet kunt dragen.

Extra crea?

Wil je wat extra mooie versiering toevoegen? Je kunt heel mooi figuurtjes uitsnijden in de biet. Je kunt ze helemaal uitsnijden, of nog een mini laagje biet overlaten. Wat je zelf het mooist vindt.

En al de uitgeholde stukken biet? Hier maak je natuurlijk een lekker herfstig gerecht naar keuze van!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen