Italiaanse deegwaren

De basis voor veel heerlijke Italiaanse recepten is toch wel een bepaald type deeg. Wat dacht je van pizza, verse focaccia, pasta of heerlijke gnocchi? Bang voor gluten zijn ze in Italië in elk geval niet. Hoog tijd om daar eens iets meer over te weten te komen dus. We lichten een paar basistypen deegwaren voor je uit.

Pasta

Eigenlijk komt al het deeg misschien wel op pasta neer. Pasta is namelijk Italiaans voor ‘deeg’. Als we het over pasta hebben, dan hebben we het echter wel over een bepaald soort deegwaar. Namelijk deegwaren van harde tarwe. We onderscheiden twee hoofdsoorten Italiaanse pasta. Gedroogde pasta, met ei bereid, en verse pasta. De verschillende vormen van pasta zeggen eigenlijk niet echt iets over verschillende smaken. Als het deeg in dunne plakken gerold wordt krijg je spaghetti of tagliatelle. Wordt het in mooie vormpjes geperst, dan kom je uit op macaroni, penne of fusilli. Of gevulde pasta zoals tortellini of ravioli betekent simpelweg een andere vorm van deeg (plus vulling, natuurlijk). En waar wordt dat deeg dan van gemaakt? Het basisrecept is tarwegries, verse eieren en zout. Het schijnt dat aan echte pasta geen water te pas komt. En hoewel de vorm eigenlijk niet uitmaakt, ‘smaken’ sommige pastasoorten nu eenmaal lekkerder dan anderen. Wat is jouw favoriete vorm?

Gnocchi

In het Italiaans betekent gnocchi eigenlijk niet meer dan ‘klont’. En ja, dat is ook best een logische omschrijving. Gnocchi is ook eigenlijk een soort klont. Maar zo simpel is het nu ook weer niet. Laten we bij het begin beginnen. Er zijn namelijk twee soorten gnocchi. De ene wordt gemaakt van aardappel en de andere van tarwe. De laatste variant is eigenlijk een soort bolletje pastadeeg dat met een duim over een rooster wordt gerold. Aan de aardappelvariant wordt natuurlijk nog wat aardappel toegevoegd. De gekookte aardappel wordt gepureerd en daarna met meel en zout gekneed en gekookt in kleine balletjes. Je kunt ze met van alles combineren! Met verse tomatensaus en chorizo bijvoorbeeld. Of spek en Parmezaanse kaas. Hoe dan ook genieten!

Pizzadeeg

Wel of geen ananas op je pizza? De één vindt het een verschrikkelijke bedoening, de ander vindt het heerlijk. Bij welk kamp je ook hoort, pizzadeeg maakt toch echt de pizza. Maar wat voor soort deeg is dit eigenlijk? Naast heel veel bloem zit er ook wat suiker en olijfolie in, voor die lekkere pizza-smaak. Een klein beetje gist zorgt voor een luchtige bite in je pizza. En dan lekker beleggen die handel. Met of zonder ananas.

Focaccia

Een focaccia is eigenlijk simpelweg een Italiaans plat brood. Het deeg is vergelijkbaar met dat van pizza. Bij een focaccia is het deeg echter een stuk dikker. Traditioneel werd dit brood op hete stenen gebakken. Nog steeds wordt het brood daarom in een steenoven bereid. Vaak is het nodig om het brood af en toe met een mes te doorboren tijdens het bakken om te voorkomen dat er bubbels in het brood ontstaan. En dan heb je een heerlijk pizza-achtige sandwich. Beleg ‘m met olijfolie en kruiden, kaas, ham of gewoon zoals je favoriete pizza.

Dus, heb jij zin in een avondje kliederen met meel, eieren, zout, deeg en aardappelen? Kom dan eerst even langs jouw favoriete markt voor wat ingrediënten en laat het kliederen maar beginnen! Om vervolgens natuurlijk een heerlijk vers en zelfbereide Italiaanse deegwaar op tafel te zetten.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen