Internationale Vrouwendag | Wie zijn onze heldinnen?

Op 8 maart vieren we elk jaar Internationale Vrouwendag. Enig idee waarom? Deze dag is namelijk niet zomaar ontstaan als een egoboost voor alle willekeurige vrouwen. De dag staat voor solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen. En dat is maar goed ook. Het heeft er namelijk weleens een stuk slechter voor gestaan met vrouwenrechten in Nederland. We gaan een stukje terug de geschiedenis in. Want waarom heeft de vrouw een internationale dag gekregen?

Hoe het begon

In 1911 werd deze dag voor het eerst gevierd en in 1912 voor het eerst in Nederland. Het begon allemaal met een vrouwenconferentie in Kopenhagen, waarin geprobeerd werd het vrouwenkiesrecht overal in de praktijk te brengen. Om de stemmen van vrouwen niet verloren te laten gaan, vond men het tijd voor een internationale vrouwendag. Later volgden op verschillende plekken stakingen van werkende vrouwen, in de hoop op betere arbeidsomstandigheden. Dit was een beetje de praktische kick-off waar we nu nog steeds op voortgaan. Sindsdien staan we met elkaar stil bij rechten, solidariteit en omstandigheden van vrouwen wereldwijd.

Wie zijn onze heldinnen?

En hoe doen we dat dit jaar? Het thema van het jaar is ‘heldinnen’, dus hoog tijd om de heldinnen van de markt eens wat beter te leren kennen! Wie zijn eigenlijk die vrouwen waarbij jij je bloemetje, koeken of koffie koopt op de markt? Wat drijft ze? We stellen een paar van onze heldinnen graag aan jullie voor. En vergeet ze niet even extra in het zonnetje te zetten aanstaande vrijdag!

Shuany en Thea van Marktbloemist de Groot

Een van de vrolijke gezichten achter Marktbloemist de Groot is Shauny. Ze is alweer de derde generatie die met deze familiekraam aan de slag is. Grote kans dat je haar in het weekend tegen het lijf loopt bij de bloemenkraam. Dan helpt ze haar trotse vader John en moeder Thea een handje met de gezellige drukte. En die gezelligheid, daar doen ze het voor!

Maaike van Smullende Steven

Voor ambachtelijk brood en koeken moet je bij deze heldin zijn! Maaike heeft samen met Steven de leiding over de alledaagse gang van zaken bij Smullende Steven. Ze vindt het heerlijk om lekker in de buitenlucht te werken en met iedereen een praatje te maken. Je vindt haar in zowel Almere als Amersfoort.

Miek van Miek’s Koffie EnZo

Zin in een lekker bakkie? Ga dan langs bij Miek, op de markt Hof in Amersfoort. Ze voorziet je met een lach van je dagelijkse portie cafeïne. En dan wel vanuit een gezellig uitziende foodtruck. Maar dat is niet altijd zo geweest. Miek’s Koffie is begonnen vanuit een vaste locatie in de stad Amersfoort om de ondernemers op de centrummarkten te voorzien van koffie en belegde broodjes. Sinds twee jaar werkt Miek’s Koffie EnZo vanuit een foodtruck met een heus wow effect. Hierdoor is ze in staat een breder assortiment te voeren en het publiek op de markt te bedienen.

Manuela en Joke van Geert Joke Manuela Tuinplanten

Ook deze moeder en dochter zetten we even in het zonnetje! Zij vertellen je graag alles over hun collectie tuinplanten. Geen gehaast, ze nemen namelijk echt de tijd voor je en luisteren naar wat je nodig hebt. Ze maken van iedere aankoop een kadootje! Je vindt ze op woensdag in Hoogland, donderdag in Kattenbroek en zaterdag op de Hof in Amersfoort. En ver hoef je niet te zoeken. Je herkent ze meteen aan hun mooie, verzorgde kraam. En extra leuk; ze hebben iedere week wel weer iets nieuws in de collectie.

“Mensen houden van planten, en wij van blije tevreden klanten.”

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen