Internationale Dag van de Hamburger

De Koning van de barbecue; de hamburger

Het lekkere barbecueweer is nog steeds hier dus hoog tijd om nog even door te praten over de perfecte barbecue-opvulling. We gaan het over een typische klassieker hebben; de hamburger. Praktisch, veelzijdig en héél erg lekker! Wij Nederlanders eten er niet voor niks gemiddeld zo’n 25 per jaar. Je haalt ‘m kant en klaar op jouw favoriete markt, of je kunt ‘m natuurlijk ook zelf bereiden. Maar waar komt dit populaire stuk vlees eigenlijk vandaan?

Het schijnt dat de hamburger in de 19e eeuw zo’n beetje opkwam. En nee, niet helemaal in de Duitse stad Hamburg. Er wordt gezegd dat de Amerikanen op het idee kwamen om het soort frikandelvlees dat ze in Europa tegenkwamen plat te drukken en te kruiden. Dit frikandelvlees kwam dan uit Hamburg, waardoor de hamburger een beetje Duits-Amerikaanse oorsprong heeft. In eerste instantie werd de hamburger bereid omdat het goedkoop en snel was, en was dus niet echt een gerecht voor de elite. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde dit toen er steeds meer fastfood ketens de grond uit schoten. Helaas zijn de meningen over de geschiedenis van de hamburger erg verdeeld en kunnen we dus niet met zekerheid zeggen hoe het allemaal is begonnen. Maar waarom zouden we ook in het verleden blijven hangen? Vandaag de dag is de hamburger super populair! Vooral in Amerika is het een geweldige hit. De gemiddelde Amerikaan eet tot wel drie hamburgers per week. Niet niks dus!

Maar de ene hamburger is de andere niet. Wist je dat er wel degelijk verschil te proeven is met de verschillende soorten vlees? Neem bijvoorbeeld de Wagyu burger. Die is heerlijk mals en heeft een romige, volle smaak. Misschien hoor je het al een beetje aan de naam, het vlees is afkomstig van een Japans type rund. Het vlees en is redelijk mager en dus niet het meest ongezonde stukje hamburger. De kwaliteit van dit vlees is zo hoog dat er zelfs een classificering is opgesteld; de Wagyu Marbling Scale. Het Wagyu vlees dat het hoogst scoort op deze schaal vind je alleen in Japan. Maar natuurlijk is de Black Angus ook een goede bekende. Deze komt oorspronkelijk uit Schotland. Echte Angusrunderen zijn grasgevoed op de Schotse hooglanden waardoor het vlees zo heerlijk stevig en verfijnd proeft. Naast Schotland heeft de Black Angus ook een eigen stamboek in de Verenigde Staten. Black Angus burgers vind je daar dus ook veel.

Geloof je het allemaal wel en wil je gewoon een lekkere simpele ham- of cheeseburger? Op jouw favoriete markt worden ze vers voor je bereid terwijl je lekker van de gezellige marktsfeer staat te genieten.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen