Internationale Chocoladedag

Het is weer die ene dag van het jaar. Die dag dat we vieren dat chocolade in ons leven is! Internationale Chocoladedag dus. Tijd om al onze verschillen opzij te zetten en even stil te staan bij een wereldwijde overeenkomst; onze liefde voor chocolade. 

Maar welke soorten chocolade bestaan er eigenlijk zoal? Natuurlijk hebben we chocopinda’s, chocorozijnen, M&M’s, chocolade met karamel en zeezout, chocorepen, chocolade in ontbijtgranen, chocomelk, chocokersen, en ga zo nog maar even door. Maar wat is de basis van deze heerlijke producten? Het begint natuurlijk allemaal bij een bepaald soort chocolade. Maar is witte chocolade eigenlijk wel chocolade te noemen? En hoe puur is pure chocolade eigenlijk? We lichten de basiskleuren van chocolade even voor je uit.

Wit

Hate it or love it. Witte chocolade wordt niet door iedereen evenveel gewaardeerd. Maar het is wel heerlijk toegankelijk. Het grote verschil met andere chocoladesoorten is dat deze vorm geen cacaopoeder bevat. Wel bevat het melk, cacaoboter, vanille en een hoop suiker. Lekker zoet, dus. De chocolade is wit omdat de donkerkleurige bestanddelen van de cacaoboon gescheiden blijven tijdens de productie. Alleen de cacaoboter (het vet van de boon) wordt gebruikt.

Iets bruiner – Melk

Melkchocolade gaat een stapje verder dan de witte vorm. Er zit cacaoboter, suiker en melk in. De vanille-achtige smaak van de witte chocolade vind je er minder. Zoals de naam al zegt, wordt in dit type chocolade nog melk gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de smaak nog steeds lekker zoet is.  

Super bruin – Puur

Deze naam spreekt ook wel redelijk voor zich. In pure chocolade wordt geen melk gebruikt, maar alleen verschillende bestandsdelen van cacao en suiker. Vandaar de donkerdere kleur. De meeste pure chocolade bevat tussen 30% en 70% cacao. In extra pure chocolade zit meer dan 75%. Deze soort bevat ook een stuk minder suiker. De bittere cacaosmaak is dus wat intens voor wie het niet gewend is. Het is wel het soort chocolade wat meestal wordt gebruikt voor taarten en desserts.

Bonus-chocolade – Roze

Roze chocolade is – je raadt het al – roze van kleur. Deze soort is eigenlijk nog piepjong. Het is in 2017 pas geïntroduceerd. Het is niet afkomstig van een roze cacaoboon, zoals je misschien zou denken. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van de ‘geheime’ productiemethode. Hierdoor zijn veel organisaties sceptisch en zullen het niet zo snel “de vierde soort chocolade” noemen. Daarom willen wij dit ook niet doen. Maar aangezien we het over de verschillende kleuren van chocolade hebben: roze chocolade bestaat dus ook! Heb jij het al uitgeprobeerd?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen