Hoezo haring? Bekende en minder bekende weetjes!

Denk je aan Nederlandse cultuur dan denk je onder andere aan haring! Toch? Op jouw favoriete markt in elk geval wel! Daar kun je meerdere keren per week genieten van een lekker vers stukje haring. En als echte Nederlander weten we er ook allemaal van alles over te vertellen. Dat geldt natuurlijk lang niet voor iedereen. Zou je toch je Nederlandse haringkennis wat willen uitbreiden met wat leuke weetjes? Lees dan snel verder en verras je visspecialist op jouw favoriete markt eens met je uitgebreide kennis! Wordt vast gewaardeerd. Vijf feitjes over dé Hollandse haring op een rij.

Wist je dat…

  1. Het haringkaken al heel oud is? Dit werd rond 1600 al uitgevonden. Vandaag de dag is dit nog steeds een vereiste voor de echte Hollandse haring. En wat is kaken dan precies? Het proces waarbij de ingewanden en kieuwen worden verwijderd. Misschien niet het lekkerste idee, maar we doen het niet voor niks al eeuwen.
  2. Bij het kaken toch niet zomaar alle ingewanden worden verwijderd? De alvleesklier blijft zitten. Dit omdat deze helpt bij het rijpen van de haring. Het kaken is dus nog best een secuur werkje!
  3. De Hollandse nieuwe eigenlijk maar 2 maanden per jaar gevangen wordt? In die korte tijd wordt alle haring voor het komende jaar gevangen en verwerkt. De fabrieken hebben het die 2 maanden dus heel druk, waarna ze weer 10 maanden stilliggen.
  4. De haring wel zo’n 8 tot 10 jaar oud kan worden? Volwassen zijn ze wel al wat eerder, rond hun tweede of derde jaar. Ze zijn dan zo’n 20 centimeter lang.
  5. Er ook haringsushi, haringcarpaccio en zelfs haringijs bestaat? Misschien eentje voor op de eet-bucketlist?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen