Hoe oud is Sinterklaas?

Dit weekend hebben we hem weer mogen verwelkomen in Nederland. Een hele oude man met een paard en een boot vol Pieten. Dat was weer feest! Maar hoe lang vieren we dit feest eigenlijk al? Hoe oud is die Sinterklaas nu eigenlijk echt? En waarom is die boot nou volgeladen met pepernoten en chocoladeletters?

Letters

Laten we eens beginnen met al die zoete dingen. Voor chocoladeletters moeten we een heel eind terug de geschiedenis in. Of eigenlijk, voor eetbare letters. Ze waren niet allemaal van chocolade gemaakt. Vroeger werden koekletters gemaakt van deeg. Eind 19e eeuw kwam de chocolade pas in the picture, wat natuurlijk nóg lekkerder was dan deeg. Sindsdien zijn ze razend populair. En heet je toevallig Iris en ben je al jaren jaloers op Michiel omdat hij een grotere chocoladeletter krijgt? Geen zorgen. Als het oppervlak van de letter kleiner is wordt dit gecompenseerd met de dikte. De ‘I’ is dus wat dikker dan de ‘M’, zodat iedereen dezelfde hoeveelheid chocolade krijgt.

Pepernoten

Pepernoten gaan nog wat verder terug dan chocoladeletters. In de 16eeeuw zijn die al gespot. Ze werden uitgedeeld aan kinderen. Dit weten we omdat we ze op verschillende schilderijen tegen zijn gekomen. Rond de 19eeeuw kwam ook de kruidnoot om de hoek kijken. Deze won het al snel in populariteit en veel mensen zijn de kruidnoot daarom als de pepernoot gaan beschouwen. Toch houden we het nog gewoon op kruidnoot. De originele pepernoot verdient het immers om ook wat credits te krijgen!

En Sinterklaas dan?

Die is pas oud! Eén van de verhalen gaat dat hij rond het jaar 342 beschermheilige van kinderen was. In Turkije in plaats van in Spanje. Er gaan verschillende mooie verhalen over hem rond. Bijvoorbeeld het verhaal van de drie dochters die hun bruidsschat niet konden betalen, waardoor ze misschien gedwongen de prostitutie in moesten. Sint Nicolaas gaf ze geld voor hun bruidsschat zodat ze gewoon lekker konden settelen. Hier schijnt trouwens ook het strooien van pepernoten vandaan te komen, naar het strooien van goud. Maar hij gaf niet zomaar alles weg. Het schijnt dat hij de lieve, ijverige kinderen beloonde en de luie vermaande. Klinkt bekend, toch? En Piet? Die is pas na de 18eeeuw in the picture gekomen. Er zijn geen bronnen met een knecht van Sint Nicolaas voor die tijd. Misschien kreeg hij het druk?

Wie weet, misschien spot je Sinterklaas en één van de Pieten wel op jouw favoriete markt. Ze komen nog weleens langs voor wat gezelligheid, inkopen of een praatje met de kinderen. Spannend!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen