Het nieuwe Haringseizoen

Dinsdag 12 juni is het weer zover. Het is weer tijd om een heel mooi nieuw seizoen te openen: het haringseizoen! Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe wordt traditioneel geveild op Vlaggetjesdag. De dag erna gaat vervolgens het officiële haringseizoen in. Traditie is traditie: er wordt altijd geveild, en dit is altijd in Scheveningen. Maar er wordt op meer plekken gefeest. Zodra de haringen overal weer officieel verkrijgbaar zijn, vind je overal heuse haringparty’s en andere evenementen rondom dit lekkere visje.

Maar waarom is die haring dan toch zo populair? Nou, ten eerste is hij lekker! Niet alleen zo los uit het vuistje van de kraam. Haring is veelzijdiger dan je misschien zou denken. Probeer ‘m bijvoorbeeld eens verwerkt in sushi, salades, op een club sandwich, gerold in augurk, in een taco, met een stukje roggebrood of een andere crea toepassing. Geen zin in poespas maar gewoon oud Hollands haring happen? Kom even langs op jouw favoriete markt. Daar liggen ze voor je klaar!

Maar wat maakt een haring nu een échte Hollandse Nieuwe? Er moeten een paar dingen mee gebeuren. Ten eerste moet de haring zich lekker vet en rond hebben gegeten. Het zijn namelijk best magere visjes in de wintermaanden. Met de komst van het nieuwe voorjaar komt er ook steeds meer plankton in de zee, waar de haring zich lekker aan vol eet. Rond mei, wanneer de haring als het goed is een vetpercentage van 16% heeft bereikt, gaan we vissen. Alleen met dat vetpercentage kunnen we het een Hollandse Nieuwe noemen. Maar er is meer voor nodig. Ook de bereiding is belangrijk. Hij moet volgens traditie gekaakt, gezouten en gefileerd worden. Hier zorgen de fabrieken die direct aan wal staan wel voor. Zodat jij lekker ongestoord van je vers gescoorde échte Hollandse Nieuwe kunt genieten!

Maar heb je er nog wel zin in na al dat gepraat over vet? Geen zorgen, haring is in principe geen snack waar je je schuldig om hoeft te voelen. Haring is namelijk hartstikke gezond. Het is een zogenaamde vette vis: een vis die dus uit meer dan 5% vet bestaat (als het goed is een hoop meer). Nu klinkt ‘vet’ niet altijd even gezond. Maar de haring bevat de goede vetten die je lichaam nodig heeft. Weleens van DHA en EPA gehoord? Het zijn onverzadigde visvetzuren waar de haring vol mee zit. Natuurlijk moet je er niet teveel van eten, maar een paar verse harinkjes doen je alleen maar goed.

Klaar voor het seizoen? Jouw favoriete markt wel! Kom snel langs voor een vet, vers exemplaar.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen