Help de dieren de winter door!

Koud hè? Opeens is het toch echt zo ver. De winter is nu echt begonnen. We zitten koukleumend (en glibberend) op de fiets en blijven graag thuis bij de verwarming. Of we gaan een lekkere frisse winterwandeling maken natuurlijk. Lekker dieren spotten in het bos misschien?

Maar hoe gaat het eigenlijk met die dieren als het zo koud is? Veel dieren hebben het nu een stuk zwaarder. Voedsel is schaarser en hun vaste drink-spot is misschien wel bevroren. Zou je ze ook een handje willen helpen om de winter door te komen? We zetten wat tips van de Dierenbescherming op een rijtje. Dan weet je zeker dat je deze lieve diertjes echt helpt!

Vogels en kleine wilde dieren

Vogels en kleine wilde dieren help je het beste door ze wat voedsel en onderdak te bieden. Zet bijvoorbeeld een nestkast neer in je tuin voor vogels, vlinders, bijen, egels en vleermuizen. Onderdak voor egels kun je maken door wat takken en bladeren op een hoopje te leggen. Daar kunnen ze zich lekker warm in verstoppen.

Bijvoeren is pas echt nodig als de temperatuur meerdere dagen onder nul is. Let dan wel op dat je goed voedsel koopt. Vogels en eenden kunnen bijvoorbeeld helemaal niet goed tegen brood. Hier zit teveel zout in. Ook voedsel met veel margarine is niet goed voor de diertjes.

Pas ook op dat de vogels niet bevriezen. Dek drinkbakjes bijvoorbeeld af met een stuk gaas zodat vogels hier niet in gaan badderen en hun vleugels bevriezen. Gebruik ook geen ijzeren bakjes, want hier kunnen vogels aan vastvriezen.

En kom je een vastgevroren dier tegen? Trek dan niet aan het diertje, maar probeer het omringende ijs te laten smelten met wat warm water. Pas natuurlijk wel op voor het dier zelf.

Dieren in de vijver

Ook vissen en andere vijverdieren hebben het niet makkelijk als het meerdere dagen vriest. Je kunt ze wel een handje helpen om de kou door te komen.

Zorg ten eerste voor een schone vijver. Haal het bladafval er dus uit, want dit voorkomt verzuring. Zorg ook voor een wat dieper gedeelte in de vijver (zo’n 80 tot 120 cm). Hier kunnen dieren overwinteren in een vorstvrij stuk. Vooral kikkers, padden en salamanders maken hier dankbaar gebruik van.

Kijk ook eens of je in de vijver een loopplankje kunt installeren. Mocht er dan een ander dier invallen, dan kan deze er snel weer uit voordat het doodvriest.

Huisdieren

En hoe zit het dan met je trouwe viervoeter of andere favoriete huisdier? Ook die hebben wat extra zorg nodig deze winter.

Honden komen meestal al te graag buiten, maar die koude grond is natuurlijk geen feest voor ze. Bij extreme kou kun je de voetzolen insmeren met vaseline of speciale teer die je kunt halen bij de dierenarts. Houd ze natuurlijk ook goed in beweging buiten, zodat ze lekker warm blijven. En hoe leuk ze het misschien ook vinden, let erop dat je hond geen sneeuw eet. Dit kan maag- en darmklachten veroorzaken en daar help je jezelf dus ook niet mee, want een zieke hond is geen pretje.

Katten redden zich over het algemeen wel in dit weer. Let er wel extra goed op dat je kattenluikje werkt, zodat ze altijd weer naar binnen kunnen als ze het te koud krijgen. Ook kunnen katten nog weleens onder de motorkap van een auto gaan zitten als warme slaapplaats. Geef dus altijd even een klap op de motorkap voordat je de auto start.

En wat betreft Flappie, Snuffie of andere knaagdieren? Let op met grote temperatuurverschillen. Verplaats ze niet zomaar van een hele koude naar een hele warme ruimte of andersom. Creëer het liefst een goede vaste plek, die niet te warm is en waar je dier niet op de tocht staat. Geef ze ook wat extra stro om zich warm mee te houden en voer wat groenvoer bij, zoals andijvie. Cavia’s hebben het sneller koud dan konijnen, dus zet die liever in een iets warmere ruimte. Maar voor elk knaagdier geldt, zet het niet te dicht bij de verwarming of een andere hittebron.

En jij dan?

Vergeet vooral ook niet jezelf een handje te helpen deze winter. Goed warm eten, een lekkere kop thee en gezellige lange avonden bij de kachel. Zo kom je de winter wel door! Breng een bezoekje aan jouw favoriete markt en sla wat goede overwinter-producten in, zoals warme sokken, stevige aardappelen en wintergroenten. En dan genieten maar!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen