Echte Zwitserse chocolade

Deze hele week staat Zwitserland in de spotlight! En dat doen we niet zomaar. Tijdens onze zomer rond populaire Europese bestemmingen zoeken we natuurlijk alleen de beste bestemmingen uit. Zowel qua vakantiepret als de geweldige culinaire hoogtepuntjes. En laat Zwitserland nu net een geweldige bestemming zijn voor een wel heel lekker culinair hoogtepuntje: Echte chocolade!

Hoezo Zwitserse chocolade?

Maar hoe komen die Zwitsers dan aan die geweldige chocolade? De tropische cacaoplant zal het in het Zwitserse klimaat immers nógal moeizaam doen. Toch wordt er veel moois mee gedaan in dit niet-zo-tropische land. Hoe dan? We gingen op onderzoek uit.

In Europa

Dankzij Spaanse ontdekkingsreizigers kwam chocolade in de loop van de 16eeeuw ons continent binnen. De Azteken hadden de cacaoboon al een tijdje daarvoor ontdekt en waren aardig genoeg deze te delen met de Spanjaarden in Zuid-Amerika. Het chocoladedrankje wat we vandaag de dag nog steeds drinken werd snel razend populair over heel Europa. En in de 19eeeuw ontdekten de Fransen dat chocolade ook in vaste vorm gemaakt kon worden.

In Zwitserland

Vanaf toen kwam de chocolade ook in Zwitserland terecht. In 1819 ging de eerste echte chocoladefabriek daar open, waar als een soort primeur in de wereld chocoladerepen gemaakt werden. Die was toen nog wat korrelig van structuur.

Al snel ontdekte de Zwitser chocolatier – die later de Milka van nu op zou richten – dat het een stuk beter ging smaken met een mengeling van de cacaomassa en suiker. Het was even zoeken naar de perfecte verhoudingen om de textuur en smaak optimaal te maken. Zo mengden de Zwitsers het tot bijna-perfectie.

Melkchocolade

Jaren later vond Henri Nestlé (ja, van de Nestlé die we nu nog kennen) ook de melkchocolade uit in Zwitserland. Dit omdat melkpoeder goedkoper was dan cacaoboter én omdat het zo een nog zoetere smaak kreeg. Dit werd natuurlijk uiteindelijk een daverend succes. Zo’n succes dat het bedrijf Nestlé niet veel later is opgericht.

Nog meer chocolade

De Zwitsers waren niet te stoppen. Ook Toblerone en witte chocolade zijn uiteindelijk in Zwitserland uitgevonden door Nestlé. Zwitserland is dus niet alleen een grote producent van chocolade, maar is ook jarenlang voorloper gebleven in deze heerlijke wonderenwereld van misschien wel ons favoriete tussendoortje.

Zwitserland, bedankt!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen