DIY | Maak een vetbol

Na een beetje sneeuw en wat vorst aan de grond begint het langzamerhand toch echt te komen. De officiële winter is begonnen, en de bijbehorende barre winterkou zal vast niet lang op zich laten wachten. Helemaal niet zo slecht nieuws voor velen van ons. Hallo lekkere frisse winterwandeling, sneeuwpoppen maken of sneeuwballengevecht! En al die koude fun sluiten we natuurlijk af met een gezellige avond voor de kachel met een warm drankje.

Maar dieren hebben vaak die lekkere warme kachel niet tot hun beschikking. En al helemaal geen hele winkels of markten vol vers voedsel. Vogels moeten soms wel erg hun best doen om voedsel te vinden tijdens de koude winterdagen. Gelukkig kunnen wij ze daar een handje bij helpen. Vogels zijn gek op allerlei soorten pitten en zaden,  maar wist je dat kippenvoer bijvoorbeeld helemaal niet zo geschikt is voor de kleinere diertjes? Lees snel verder hoe je een echt goede vetbol maakt. Uitgelegd door de professionals van de Vogelbescherming, zodat je de diertjes echt blij maakt. En dan kun jij lekker vogeltjes kijken!

Wat heb je nodig?

Misschien wist je het nog niet, maar vogels zijn gek op frituurvet. Het moet dan wel ongebruikt en ongezouten zijn. Frituurvet vormt ongeveer de helft van je vetbol. De andere helft is een mengsel van zaden, speciaal voor vogels. Een mengsel voor kippen is dus niet de bedoeling, aangezien deze vaak te hard en groot zijn. Is al dat vet dan wel goed voor de vogels? Ja, volgens de Vogelbescherming hebben vogels nu eenmaal meer verzadigd vet nodig dan wij mensen. Frituurvet is daarom zeer geschikt. Gebruik liever geen olijfolie omdat dit de tere vogelveren kan beschadigen.

Hoe ga je aan de slag?

Smelt het frituurvet in een pan maar laat het niet te heet worden. Als het warm is voeg je hier al roerend het zadenmengsel aan toe. Laat dit dan wat afkoelen en giet het mengsel in een hittebestendig glas, blikje of potje. Zodra je dit hebt gedaan kun je een stevige draad in het mengsel steken. Wacht hier niet te lang mee, want het vet zal snel gaan stollen. Zorg ervoor dat de draad ruim uit het mengsel steekt. Wacht dan even tot het vet helemaal is afgekoeld en gestold. Nu kun je voorzichtig proberen de vetbol uit het potje, blikje of glas te halen. Komt hij niet meteen goed los, houd het glas of blik even onder heet water. En je vetbol is klaar! Hang ‘m op aan de draad en geniet van alle vrolijke vogeltjes die een bezoekje komen brengen.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen