De wereld rond – Zwitserland

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week brengen we een bezoekje aan het land van de Alpen, heerlijke kaas en chocolade: Zwitserland!

Zwitserland

Hoewel Zwitserland in de wintersportmaanden vaak vol loopt met enthousiaste (après)skiërs, is het in de zomer ook een prachtig vakantieland. Voor een zon-, zee-, en strandvakantie moet je er niet naar toe gaan. Zwitserland ligt namelijk aardig ingeklemd tussen andere landen. Voor een vakantie vol prachtige bergen, gigantische meren en uitgestrekte velden vol koeien (mét traditionele koebel) zit je er wel goed. Ook voor de aanschaf van wat Zwitserse clichés, zoals het zakmes, chocolade en kaas, zul je daar niet teleurgesteld weggaan.

Weet je nog wat van je school-Duits of Frans? Dan wordt het hoog tijd dat weer eens in te zetten. Zo’n 64% van de Zwitsers spreekt Duits. Met Frans of Italiaans kom je daar ook een heel eind.

De verjaardag van Zwitserland

Heb je je vakantie in Zwitserland toevallig rond begin augustus gepland? Dan heb je grote kans de nationale feestdag mee te maken. Op 1 augustus wordt de officiële stichting van Zwitserland namelijk gevierd. Dit doen de Zwitsers met een heel stel feesten, vaak met vuurwerk of een groot vreugdevuur. Gebouwen zijn versierd met Zwitserse symbolen en met een beetje geluk kun je ook het traditionele vlaggenzwaaien en jodelen meemaken.

De volkssport

Of ga eens kijken bij de nationale sport van Zwitserland; Schwingen. En nee, dat is niet hetzelfde als het Nederlandse swingen. Schwingen is een soort worstelen, maar dan wel in Zwitserse stijl. De sport is lang geleden uitgevonden door de Zwitserse boeren in de Alpen en wordt nu nog veel beoefend op de traditionele Alpenfeesten. De regels zijn simpel; je probeert je tegenstander in het zaagsel te werpen. De landing is dus in ieder geval lekker zacht.

De volksmuziek

Het wonderschone jodelen komt natuurlijk ook nog steeds voor in Zwitserland. Grote kans dat je ook dat op een van de zomerfeesten kunt gaan beluisteren. Maar ook van muziek mét instrument zijn ze niet vies in Zwitserland. Het nationale muziekinstrument is de alpenhoorn. Vroeger werd deze in de bergen gebruikt om de koeien bijeen te drijven. Vandaag de dag zie je ze ook veel voorbijkomen wanneer ze gebruikt worden bij volksmuziek op veel zomerfeesten. En met een beetje geluk kom je tijdens je bergwandeling een blazer tegen die heerlijk in het zonnetje staat te oefenen.

De keuken

Zwitserland heeft niet echt een typische nationale keuken. Dit omdat er zoveel verschillende invloeden zijn van alle omringende landen. De Zwitsers pikken dus van elke keuken van de buurlanden een graantje mee. Natuurlijk zijn er wel wat traditionele gerechten zoals de fondue en rösti. En we kunnen de heerlijke Zwitserse kaas zeker niet vergeten! Sla tijdens je vakantie een bezoekje aan een kaasboerderij dus zeker niet over.

Geen tijd, geld of zin om de kaas helemaal uit Zwitserland te halen? Op jouw favoriete markt hebben we ook wel wat Zwitserse lekkernijen voor je klaarliggen.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen