De wereld rond – Kroatië

Het is zomervakantie! Dat betekent lekker vrij, ijsjes eten en misschien wel op vakantie naar een ver land. Ook jouw favoriete markt gaat op vakantie, maar dan halen we de vakantie naar jou. We reizen komende weken de wereld rond. Zo halen we verre bestemmingen naar onze eigen keuken, gewoon via de markt! Deze week brengen we een bezoekje aan het prachtige, zonnige Kroatië.

Kroatië

Officieel de Republiek Kroatië. Dit mooie land ligt in Zuid-Europa en er is daar volop zeepret te ervaren op een van de vele eilandjes. Ben je niet zo’n fan van de zee? Gelukkig valt er in het binnenland ook veel moois te zien. Zorg dan wel voor een ander soort verkoeling, want koud is het daar niet in de zomer.

Cultuur

Dankzij de ligging van Kroatië vind je veel verschillende culturen terug in het land. Onder andere Venetianen, Hongaren, Turken, Fransen en Oostenrijkers hebben er ooit geheerst. Naast Kroaten vind je er vandaag de dag ook veel Serviërs, Bosniërs en Italianen.

Oefen wel even op je Kroatisch, want dat spreken ze daar vooral. Naast Kroatisch kun je misschien nog een gesprek zien te voeren in het Servisch of Italiaans? Die twee talen worden daarnaast namelijk het meest gesproken. Gelukkig kom je met Engels en wat handen- en voetenwerk een heel eind. Dit dankzij de massa’s toeristen die ’s zomers op dit mooie land afkomen.

Lekker eten!

Maar ons favoriete onderdeel is natuurlijk de plaatselijke keuken van de landen waar we op bezoek zijn. De keuken van Kroatië is hartstikke veelzijdig en is onder te verdelen in drie hoofdinvloeden.

Aan de kust vind je vooral de mediterraanse keuken terug. Een beetje vergelijkbaar met de Italiaanse en Griekse keuken. Veel vis, schaaldieren, pasta’s en risotto’s dus! Ook worden er heerlijke olijven gegeten, vaak met een bijpassend verfrissend wijntje.

Als we een stukje verder het binnenland van Kroatië ingaan, vinden we vooral de Centraal-Europese keuken terug. Denk hierbij aan de Hongaarse en Oostenrijkse keuken met gerechten zoals goulash en lekker veel verschillende taarten en gebak.

Dan kom je er ook nog veel Balkangerechten tegen. Hier laat vooral de Turkse keuken z’n invloeden zien. Denk aan heerlijke kebab in een pita, Turkse koffie en de plaatselijke drank Rakija.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen