De week van chocolade

Deze week staat in het teken van een wel heel belangrijk stukje voeding. En met belangrijk bedoelen we natuurlijk écht heel belangrijk! Niet alle soorten zijn goed voor onze lichamelijke gezondheid misschien, maar mentale gezondheid is toch ook super belangrijk? Ja, dat dachten wij ook! Lekker die chocolade opeten dus! Of opdrinken, erin dippen of verwerken in je favoriete gerechten natuurlijk. Want chocolade is meer dan alleen een lekker stukje zoet tussendoor. Het is ontzettend veelzijdig! Er zitten bijvoorbeeld giga-verschillen tussen witte chocolade en de meest pure chocolade. Maar laten we eerst even terug naar het begin. Want wat hebben al die verschillende soorten chocolade gemeen? Chocolade is gemaakt van de cacaoboon – de vrucht van de cacaoboom. 

De cacaoboon

Deze bomen vind je vooral in veel tropische landen zoals Ghana, Indonesië, Congo of Ivoorkust. En er is niet maar één type cacaoboon. Er zijn veel verschillende soorten met elk hun eigen smaak. Die smaak komt vrij na het oogsten, als de bonen gefermenteerd worden. Hierna worden de bonen gedroogd en vervolgens gebrand, waardoor de lekkere cacaosmaak nog meer naar boven komt. Hierna malen we de bonen nog even goed, zodat er cacaomassa ontstaat. Dit is eigenlijk de basis van chocolade en de producten die ermee te maken hebben. Je kunt cacaomassa uitpersen waardoor er cacaoboter (het vet) en cacaopoeder ontstaat. Natuurlijk is de cacao er dan nog niet helemaal zo’n heerlijk zacht stukje zoetigheid. Daarvoor gaat het nog even verder de fabriek in waar van alles wordt toegevoegd en de cacaoboter wordt opgewarmd en vervolgens heel langzaam daalt in temperatuur. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat het smeltpunt van chocolade wat lager ligt dan de lichaamstemperatuur. Dit geeft het dat heerlijke smelt-in-je-mond effect.

Mengen, mengen en nog meer mengen

Maar om tot dat perfecte stukje chocolade te komen moet er natuurlijk flink wat gemengd worden. De basis van chocolade is cacaoboter, melkpoeder, melk, cacaomassa, suiker en nog wat extra smaakstoffen (afhankelijk van de smaak). De precieze samenstelling hangt echter heel sterk af van het soort chocolade. Wil je bijvoorbeeld echt goede pure chocolade? Dan wordt er geen melkpoeder gebruikt. En in witte chocolade zit eigenlijk helemaal geen cacaopoeder. 

We love it!

Hoe dan ook is chocolade een werelduitvinding! Heerlijk toch, zo’n kopje warme chocolademelk op een koude dag? Of een chocoladefontein waar je super verleidelijk een aardbei in doopt en aan je lover voert? Ja, chocolade is een verrassend goede wingman. Het schijnt namelijk het libido te verhogen. Maar ook in je joggingbroek op de bank is chocolade je beste vriend. Het wordt veel gegeten als comfort food. En terecht! Dat heeft vast iets te maken met dat stofje in cacao dat de aanmaak van dopamine schijnt te stimuleren. Zoals we al zeiden; chocolade is goed voor de mentale gezondheid! Voel je dus vooral niet te schuldig als je weer eens wat naar binnen hebt gewerkt, maar geniet van de gelukshormonen die daarna door je lichaam gieren!

En hoe kom je dan aan die lekkere stukken chocolade? Op jouw favoriete markt kom je natuurlijk een heel eind! Chocoladerozijnen, chocoladecashews, chocoladekersen, chocoladeamandelen…
krijg je al trek? Je weet de markt wel te vinden toch?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen