De lekkerste Belgische biertjes

Welk land heeft meer dan 250 bierbrouwers en meer dan 1600 verschillende soorten bier? Jawel, deze week zijn we op bezoek in België. De bierproductie van dit land komt neer op 1% van de hele wereldproductie. Dat klinkt misschien laag, maar we kunnen het ook anders zeggen: De Belgen brouwen zo’n 10x meer bier dan het gewicht van alle Belgen bij elkaar opgeteld. Niet niks dus!

Verscheidenheid

België heeft zoveel verschillende soorten bier omdat ze daar lekker weinig regels hebben. Veel kan en mag in het bierbrouwproces. Dat geldt voor veel landen niet. Daar mag je bijvoorbeeld alleen de basis ingrediënten water, gist, hop en mout gebruiken. Vandaar dat je in België nog weleens bier met bijvoorbeeld kersen tegenkomt (kriek). Alles wat lekker klinkt, wordt uitgeprobeerd!

De beste Abdijbieren

Je kunt België bijna niet verlaten zonder een traditioneel middeleeuws abdijbiertje te hebben gedronken. Deze bieren werden in de middeleeuwen gebrouwen in kloosters. Vaak werd bier gedronken in plaats van het smerige en vervuilde drinkwater. Bier was een stuk veiliger! Dit bier verkochten de monniken dan voor wat extra inkomsten voor het klooster.

Wil je met je vers gebrouwen biertje ook tot de erkende Belgische abdijbieren behoren? Dan zul je toch echt een goede connectie met een abdij moeten maken. Als je dan ook nog eens het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ wilt scoren moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Je moet bijvoorbeeld lid zijn van de Unie van Belgische Brouwerijen, een abdij geld betalen dat zij vervolgens aan liefdadigheid uitgeven en de abdij rechten geven om controle te voeren over de reclame en verkoop van je bier. Om er maar een paar te noemen.

Van alle gistingen thuis

Ook wordt er in België als een van de weinige landen gebruikgemaakt van alle mogelijke manieren van gisting. Geen idee wat we daarmee bedoelen? We leggen de vier manieren van gisteren even voor je uit.

  • Lage gisting

Lage gisting gebeurt op een lage temperatuur. Zo tussen de acht en twaalf graden. Op die manier zakt het gist tijdens het brouwen naar de bodem. Bieren van lage gisting zijn bijvoorbeeld bockbier en het goeie ouwe pilsje.

  • Hoge gisting

Als je laag hebt, heb je ook hoog. De temperatuur ligt hierbij tussen de vijftien en 21 graden. Het gist blijft bij deze methode bovenop het bier drijven. Veel Belgische speciaalbieren en amberkleurige bieren worden zo gebrouwen.

  • Spontane gisting

Hoewel bier tijdens het brouwproces meestal niet zomaar wordt blootgesteld aan de open lucht, gebeurt dit met spontane gisting wel. Hierdoor nestelt het gist zich in. Voorbeelden van bier waarbij spontane gisting is gebruikt zijn lambiek, geuze of kriek.

  • Gemengde gisting

Je raadt het al, met gemengde gisting wordt er gemengd. Bijvoorbeeld bieren met hoge gisting worden samengevoegd met bieren met een spontane gisting. Daarna moeten deze bieren nog lang rijpen voor ze klaar zijn om te drinken.

Als je alle Belgische biertjes wilt proberen op je vakantie in België ben je wel even bezig. In elk geval is er keuze genoeg. Proost!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen