De beste souvenirs uit Portugal

Na een heerlijke vakantie moet je natuurlijk wel even wat kleinigheidjes in je koffer zien te proppen voor de familie thuis. Maar dat kan soms lastig zijn. En dan hebben we het niet over de beperkte ruimte in je koffer. Val je makkelijk in de toeristenval van nutteloze prulletjes zodra je een shop met souvenirs binnenloopt? Dan ben je zeker niet de enige.

Echt goede souvenirs

Daarom schenken we tijdens onze reis door Europa ook wat aandacht aan de betere souvenirs. Deze week zijn we in Portugal op vakantie. Kom maar op met die Portugese souvenirs dus!

Souvenirs krijgen is toch echt het leukst als het iets vertelt over het land, én als je er iets mee kunt. Veel prulletjes eindigen uiteindelijk in een lade ergens en worden nooit meer teruggevonden. Lees daarom onze tips voor blijvende souvenirs uit het mooie Portugal.

Voor de wijnliefhebber

Voor de echte wijnliefhebber kun je overal wijnen vinden die lokaal, écht goed en ook nog eens spotgoedkoop zijn in Portugal. En daar hoef je helemaal niet hard naar op zoek. Portugal heeft gigantisch veel wijnstreken en soorten wijn. Neem bijvoorbeeld de unieke Vinho Verde mee uit het noorden. Of neem een échte port mee uit een van de vele porthuizen in Porto.

Voor de visliefhebber

Wist je dat je ook prima wat traditionele vis mee kunt nemen naar huis? En natuurlijk zonder dat je koffer gigantisch gaat stinken bij thuiskomst. In verschillende betere supermarkten vind je in Portugal namelijk een grote verscheidenheid aan lokale, ingeblikte sardines. Liever geen hele visjes met oog en al? Ga dan voor de patê de sardinhas. Een heerlijk zoute paté op basis van sardines.

Voor de serviesliefhebber

Kunnen ze thuis nog wel wat nieuw serviesgoed gebruiken? Aan vrolijk, rood of felgekleurd aardewerk geen tekort in Portugal! In restaurants ontkom je er niet aan, en dat hebben ze in souvenirshops ook overgenomen. Deze traditionele schaaltjes – tot zelfs stoofpotten – zijn in alle vormen en maten te krijgen.

Voor de pechvogel

Oké, deze is misschien niet het meest bruikbaar. Maar de haan van Barcelos heeft zo’n mooi verhaal én schijnt geluk te brengen. Is de familie thuis wel wat gevoelig voor geluksbrengers en symbolische beeldjes? Dan zul je ze toch echt blij maken met dit zwarte haantje. Hij is ontstaan uit de legende van een monnik. Hij was ter dood veroordeeld maar ontsnapte in Barcelos aan de galg door een gebraden haan aan het kraaien te krijgen. De haan stond op het menu van de rechter, maar de monnik waarschuwde hem dat hij zou gaan kraaien zodra de monnik opgehangen zou worden. En ja hoor, dat deed ie. Zo ontsnapte de monnik nog nét op tijd aan de dood, dankzij een wat losse knoop aan de galg. Vandaag de dag staat de haan dus bekend als een geluksbrenger. Lekker meenemen dus!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen