De beste souvenirs uit Kroatië

Na zo’n heerlijke vakantie in Kroatië moet je natuurlijk wel even wat kleinigheidjes in je koffer zien te proppen voor de familie thuis. Maar dat kan soms lastig zijn. En dan hebben we het niet over de beperkte ruimte in je koffer.

Val je makkelijk in de toeristenval van nutteloze prulletjes zodra je een souvenirshop binnenloopt? Dan ben je zeker niet de enige.

Echt goede souvenirs

Maar souvenirs krijgen is toch echt het leukst als het iets vertelt over het land én als je er daadwerkelijk iets mee kunt. Veel prulletjes eindigen uiteindelijk achterin een lade en worden nooit meer teruggevonden. Tenzij je koelkastmagneten spaart natuurlijk. Dan is het heel makkelijk om voor jou een nuttige souvenir uit te zoeken.

Heb je geen koelkastmagneet-spaarders in de familie? Dan heb je wel wat aan deze tips voor nuttige souvenirs uit Kroatië!

Olijfolie

Zoals veel landen aan de Middellandse Zee heeft Kroatië ook heerlijke olijven én dus ook olijfolie. Neem dus eens een klein flesje mee. Met een beetje geluk kom je iemand tegen die zelfgemaakte olijfolie verkoopt. Zie je ergens een bordje met “prodaje se maslinovo ulje”? Dan moet je daar zijn voor een écht zelfgemaakte olie van een local.

Vijgenjam

Een heerlijke echt Kroatische vijgenjam, of vijgenjam met sinaasappel kun je in veel supermarkten kopen. Zoek naar een potje met de woorden Dida Boža.

Natuursponzen

Natuurlijke sponzen vind je in veel winkeltjes of op marktjes in Kroatië. En ze staan verrassend stylish in de badkamer! Kijk wel even naar het label. Daar moet op staan dat het een natuurproduct uit Kroatië is. Anders heb je misschien een niet-zo-bijzondere kunstspons te pakken.

Gedroogde vijgen

Ga voor de echte, biologische vijgen van het Kroatische platteland. Deze populaire snack vind je op veel marktjes en in kleine winkeltjes.

Drank

Natuurlijk kun je thuis ook met drank aan komen zetten. Neem bijvoorbeeld een fles lokale wijn mee of ga op zoek naar een échte huisgemaakte rakija. Dit sterke drankje is enorm populair in Kroatië. Koop deze het liefst wel van een lokaal winkeltje of bij iemand thuis. De rakija uit de supermarkt is namelijk lang niet zo lekker. Pas wel op met dit drankje: Met alcoholpercentages van minimaal 50% is het een sterke!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen