Dag van het Ambachtelijk IJs + Recept

Misschien is het weer nog nét even niet lekker genoeg. Of misschien ben je wel zo’n liefhebber dat je ze zonder problemen het hele jaar door eet. Hoe dan ook is vandaag de dag om eens even lekker los te gaan op je favoriete ijssmaak. Ambachtelijk ijs wel te verstaan. Sinds 2012 is 24 maart namelijk de officiële, enige echte, Europese Dag van het Ambachtelijk IJs.

Wist jij het al?

Misschien is dit wel totaal nieuw voor je? Dan ben je niet de enige. In Nederland is deze Europese dag nog niet zo bekend. Misschien heeft dat iets met onze gemiddelde temperatuur te maken? Maar we doen er natuurlijk graag aan mee. Altijd een extra excuus om zo’n heerlijk koud, fruitig goedje en een knapperig hoorntje naar binnen te werken.

Waarom we erbij stilstaan

Maar er is meer aan de hand dan enkel het lekker onderdompelen in heerlijk vers gemaakt ijs. Deze dag is namelijk door het Europees Parlement aangenomen om de belangrijke ijsindustrie te stimuleren én veilig te houden.

Week van het Ambachtelijk IJs

Ook in Nederland zien we dus het belang van de heerlijke Italiaanse of Franse specialiteiten die heel Europa rondgaan. We plakken er zelfs nog wat dagen aan vast. Aansluitend is namelijk de Week van het Ambachtelijk IJs. Tja, met een dag zijn we nu eenmaal nog niet genoeg zoet. In deze week wordt de IJssalon van het Jaar bekendgemaakt.

Maak je eigen Ambachtelijke IJs

Zie je het niet zitten om elk jaar weer op die magische dag te moeten wachten? Die mooie dag in het voorjaar dat de ijswinkels weer opengaan? We helpen je uit de (koude) brand! Met dit basisrecept voor je eigen sorbetijs kun je het hele jaar door heerlijk vers sorbetijs maken. Ook zonder ijsmachine.

En extra leuk; je kunt het zo gezond (of ongezond) maken als je zelf wilt. Jij beslist namelijk zelf hoeveel suiker erin gaat. Snel aan de slag dus!

Je hebt nodig:
*
240 ml water
* 180 gram suiker
* een zakje vanillesuiker
* 50 gram fruit (mag ook bevroren)
* een scheutje citroensap

En beginnen maar

Als je diepvriesfruit hebt kun je dit van tevoren even ontdooien. Werk je met vers fruit? Maak dit even goed schoon.
Breng vervolgens het water in een pan aan de kook en voeg hier de suiker en vanillesuiker aan toe. Roer goed door tot alle suiker is opgelost en het een soort siroop is. Laat dan even goed afkoelen.

Pureer vervolgens het fruit, de siroop en een scheutje citroensap in een keukenmachine of met de staafmixer. Zorg dat het allemaal goed fijn gemalen is en zeef eventueel nog even.

Smeer het mengsel vervolgens uit over een lage schaal. Hoe groter het oppervlak, hoe dunner de laag dus hoe sneller het bevriest. Laat het ijsmengsel dan opstijven in de diepvries. Verwacht geen keiharde ijsblokjes-taferelen. Het sorbetijs zal niet heel hard bevriezen.

Voordat je het opdient kun je het ijs nog even goed mixen, met de hand of een keukenmachine.

Welk fruit ga jij gebruiken?

Wees zeker niet bang te experimenteren met fruitsmaken. Misschien ga je voor mango-banaan, of de klassieker aardbei. En wat dacht je van bosbessen? Zoek de mooiste fruitcombi’s uit op jouw favoriete markt. Hoe dan ook kom je op heerlijk vers en zelfgemaakt sorbetijs uit!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen