Carnaval | Oorsprong & Tradities

Het is weer bijna die leuke tijd. De tijd waarop we lallend in onze prinsessenoutfit, eenhoornjurkje of olifanten-onesie de straat op gaan. Mét een biertje (of twee) in de hand natuurlijk. Maar dit doen we eigenlijk vooral onder de rivieren. Hoe komt dat? En welke tradities horen bij dit ultiem gezellige feest? Tijd voor wat achtergrondinformatie!

De Kerk

Zoals veel van onze feestdagen komt Carnaval uit het Katholieke geloof voort. Het gaat vooraf aan de periode van het vasten, die tot Pasen duurt. Hierna worden de details wat minder zeker. De precieze oorsprong van het Carnavalsfeest zelf is namelijk niet helemaal duidelijk. Er wordt gedacht dat het is afgeleid van soortgelijke heidense feesten die werden georganiseerd om het Christendom te verspreiden.

Italië

Het is dan ook niet zo gek dat Carnaval waarschijnlijk is ontstaan in het hart van de Katholieke Kerk; Italië. Rond de Middeleeuwen werd het in veel Italiaanse steden gevierd als een soort gemaskerd bal. Omdat dit waarschijnlijk zo’n goed feestje was, sloeg het over naar buurlanden Spanje en Frankrijk en later de rest van Europa. Niet zo gek dus, dat het in ons landje vooral in het zuiden wordt gevierd.

Bier en spot?

Maar is onze manier van Carnaval de enige echte? Zeker niet! Hoewel wij het doen met veel bier en gekkigheid, denken ze daar in andere landen en plaatsen heel anders over. Hieronder wat van de highlights. Van hele elegante vieringen tot heuse stierenhoorns. Wij pakken er in elk geval nog een biertje bij. Alaaf!

Venetië

We blijven nog even in het land waar het allemaal begon. Venetië is zeker wel een bezoekje waard tijdens Carnaval! Dit is namelijk misschien wel het meest extravagante, prachtige Carnavalsfeestje in Europa. De Venetiaanse maskers zijn prachtig en zo gedetailleerd. Ook de traditie van het grote bal is erin gebleven. Dat is dus wel even wat anders dan jouw Donald Duck carnavalsoutfit.

Luzon

In dit Spaanse dorpje kunnen ze er ook wat van, maar dan net een tandje donkerder. Daar gaat een deel van de bevolking namelijk als duivel verkleed. En daar gaan ze wel wat verder in dan wat speelgoedhoorntjes op hun hoofd. Ze bedekken zich volledig met olie en roet en zetten grote stierenhoorns op hun hoofd. De rest van de mensen kleden zich in witte jurken. Deze traditie beeldt het goede tegen het kwade af.

Rio de Janeiro

Natuurlijk kan het wereldberoemde Braziliaans Carnaval ook niet ontbreken. Miljoenen – maar dan ook echt miljoenen – mensen komen naar Rio de Janeiro om dit feest te vieren. Het draait hier allemaal om swingende sambamuziek, dans en geweldige optochten met exotische danseressen. Over extravagant gesproken!

Keulen

Ook wat dichterbij huis kennen ze opvallende carnavalstradities. Mannen opgepast! De vrouwen lopen daar namelijk in de kroeg met een schaar rond. Ze mogen de stropdas of schoenveters afknippen van mannen die te dichtbij komen. Kiezen ze er niet voor hun wapen in te zetten? Dan kunnen de mannen een kus op hun wang verwachten. Is het het risico waard?

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen