Bewust biologisch

Biologisch en bewust, hoe zit dat precies?

Deze week hebben we het over iets dat de laatste tijd echt een hot topic is. En met goede reden. Er wordt bewuster geleefd en veel mensen denken meer na over het milieu en dierenwelzijn wat betreft hun voedsel. Biologisch is dus hip. Maar wat is biologisch eigenlijk precies? Wanneer is een product biologisch? En is biologisch eten veiliger en gezonder? Wij leggen het uit!

Wat is biologisch?

Over het algemeen weten we dat bij de productie van biologisch voedsel rekening wordt gehouden met het milieu en dierenwelzijn. Dit betekent bijvoorbeeld meer ruimte voor de dieren en het voorkomen van mestoverschotten. Maar is het ook gezonder voor ons mensen? Nou, dat schijnt dus niet zoveel uit te maken. Volgens het Voedingscentrum kunnen we gewoon met een gerust hart biologische of niet-biologische producten eten. Voor de gezondheid en veiligheid hoef je het niet te doen. De keuze zit ‘m dus vooral in het milieu en dierenwelzijn.

Wanneer heb je bio te pakken?

Een product mag niet zomaar biologisch worden genoemd. Maar hoe weet je dan of je vers gekochte product wel biologisch is? Simpel, gewoon even kijken op de verpakking. Om biologisch genoemd te mogen worden, moet het product voldoen aan een keurmerk. Let op een keurmerk van EKOEuropees Biologisch of Demeter. Zij letten er op dat het product afkomstig is van een bedrijf dat zich inzet voor duurzaamheid. Natuurlijk is hier een waslijst aan voorwaarden aan verbonden. Die zullen we jullie besparen. Maar om je bio-kennis toch wat te vergroten, lichten we er hieronder een paar uit.

Biologische landbouw

Biologische landbouw houdt bijvoorbeeld in dat veehouders hun dieren met biologisch voer voeren. Ook krijgen zij meer ruimte en minder vaak antibiotica. Ook gewassen worden zo natuurlijk mogelijk behandeld. Dit betekent geen kunstmatige ondergrond, mest die afkomstig is van eigen land (of dat van andere boeren), natuurlijke vijanden inzetten tegen ongedierte in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen of simpelweg het gebruik van rassen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten. Klinkt simpel toch?

Biologische dieren

Voor biologisch vlees geldt eigenlijk voor veel dieren hetzelfde. Zowel kippen, koeien als varkens krijgen meer ruimte. Daarnaast hebben zij vaak de kans om lekker buiten in de wei rond te lopen en natuurlijk gedrag te vertonen. Ook biologisch gekweekte vissen hebben meer ruimte en er wordt vooral gehouden aan plaatselijk gekweekte soorten.

Biologische melk en eieren

Ook voor de melk en eieren hebben de dieren het fijner. De leghennen krijgen een stuk meer ruimte en er zitten minder kippen in dezelfde ruimte. Zij krijgen de mogelijkheid om hun natuurlijke ritme van dag en nacht aan te houden. Koeien krijgen meer ruimte, minimaal 120 dagen per jaar in de wei en lekker vers stro in de stal. Ze krijgen niet zomaar antibiotica toegediend.

Biologische verwerking

En wat gebeurt er na het biologisch laten groeien/leven van de gewassen en dieren? Dan is de verwerking ook nog eens biologisch. Dit betekent dat er geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen worden toegevoegd. Daarnaast worden ze niet ‘doorstraald’, wat betekent dat ze dus niet bewerkt worden om de houdbaarheid te verlengen. Je zult je biologische producten dus iets sneller op moeten eten. Maar dan heb je ook wat!

Benieuwd naar de producten op jouw favoriete markt? Vraag het gerust even aan de marktondernemers.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen