Aardappels, vlees en groenten op z’n Duits

Naast haar typisch snacks, drankjes en gewoontes heeft Duitsland natuurlijk ook wat traditionele (bij)gerechten, die soms trouwens verdacht veel lijken op hun Nederlandse variant. Net als in Nederland is de klassieke AVG-maaltijd populair. En dat is ook niet zo gek. Aardappels, vlees en groenten is nu eenmaal een gouden combi! Niks meer aan doen dus. Maar in Duitsland vind je toch wat subtiele, of minder subtiele, verschillen. Dit heb je nodig voor een typisch Duitse AVG:

Om te beginnen bij de kartoffel. Gekookte aardappel vind je veel op Duitse menu’s, maar ook de wat gepimpte versie – de knödel – kom je tegen. Dit is eigenlijk een soort balletje gemaakt van pastadeeg, aardappel en wat brooddeeg. Combineer dit met een lapje vlees en wat kool en je hebt zo je eigen Duitse aardappel-vlees-groenten-maaltijd bij elkaar. 

En dan de kool dus. Daar zijn ze niet vies van in Duitsland. De Nederlandse topper boerenkool vind je veel terug in de Duitse keuken. Dan wel met de Duitse naam grünkohl natuurlijk. Ze gebruiken ‘m niet in stamppotstijl zoals we hier in Nederland doen. In plaats daarvan wordt boerenkool vaak zo’n twee uur lang gekookt. Daarna wordt er boter, suiker, zout, mosterd, peper en spekjes doorheen geroerd. Vervolgens wordt het gecombineerd met aardappelen, pinkel (worst) en/of meer spek. Maar niet alleen boerenkool komt aan bod. Ook rode kool (beter bekend als rotkohle) en zuurkool (sauerkraut) kom je zeker tegen. De smaak is wat zuur, maar met een lekker zoet randje. Het is dan ook de kunst om die perfecte zoet-zuur balans te vinden. Heerlijk, als je het ons vraagt!

En dan hebben we het nog niet eens over het vlees gehad. In Duitsland eten ze er over het algemeen veel van. Natuurlijk heb je de welbekende currywurst en bratwurst. Deze worden vooral als snack gegeten. Als je voor de échte maaltijd wilt gaan zit je goed met bijvoorbeeld sauerbraten. Of, zoals wij het zouden noemen, zuurvlees. En de naam zegt het al. Het is een soort stoofpot met opnieuw die lekkere zoetzure smaak. Hoewel ze vroeger allerlei soorten vlees in sauerbraten gebruikten, kom je er nu vooral rundvlees in tegen. Maar hoe bereik je dan die zoetzure combinatie? Het vlees wordt een nachtje in azijn gemarineerd voor de zure smaak. Aan het gerecht zelf worden vaak ingrediënten als appelstroop of wat pruimen- of bosbessenjam toegevoegd voor het zoete effect.

Wat je voorkeur ook heeft, deze Duitse aardappel-vlees-groenten-variant is zeker het proberen waard! En het leukste: de ingrediënten zijn ook in Nederland te vinden. Gewoon op jouw favoriete markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen