5x Typische Portugese gerechten

Deze week zijn we ‘op vakantie’ in het warme Portugal! Ben jij er dit jaar ook te vinden? Of wil je na je vakantie wat typische Portugese gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met onze 5 tips van typische en o zo lekkere Portugese gerechten. Op het menu staat vooral veel vis en vlees in dit land. Landinwaarts vind je er de meest heerlijk bereide gerechten met geiten-, schapen- en varkensvlees. Terwijl je rond de kust natuurlijk veel vis en schaaldieren tegenkomt. Zorg dat je deze vijf in elk geval niet overslaat!

Bacalhau

Er wordt gezegd dat de Portugezen meer dan 365 recepten hebben voor Bacalhau. Of het echt waar is, zul je toch even op je beste Portugees aan een local moeten vragen. Laten we het voor nu maar even op de basisvariant houden. Bacalhau is een gedroogde, gezouten kabeljauw. Je vindt deze vis op verschillende marktjes, in de supermarkt en in veel restaurants. En je kunt er dus van alles mee. Een van de meest populaire Bacalhau gerechten is de Bacalhau da consoada; hét Portugese gerecht voor Kerstavond. Het wordt dan gegeten met aardappel, hardgekookte eieren en kool.

Pastéis de nata

Voor de zoetekauw is er in Portugal volop Pastéis de nata: typische Portugese custardtaartjes. Je vindt ze in veel kleine bakkerijtjes en cafés, waar een stel oude mannetjes er heerlijk van zitten te snoepen naast hun espresso. Geen laptop, geen telefoon, gewoon een espresso én een pastel de nata. Lekker traditioneel! Het kleine taartje is een beetje vergelijkbaar met crème brûlée.

Cataplana de Marisco

Grote kans dat je in Portugal veel cataplana’s tegenkomt. En nee, dat is geen inheemse diersoort of een boot. Het is een soort afgesloten wokpan. Hierin worden de meest geurige gerechten bereid, gestoomd in hun eigen vocht.

Een populaire versie, vooral in de Algarve, is de Cataplana de Marisco. Dit is een gerecht vol verse vis. Denk aan mosselen, venusschelpen, zeeduivel, gamba’s en pijlinktvis, gemixt met aardappelen, tomaat, paprika, witte wijn en een repertoire aan kruiden waar je U tegen zegt.

Chouriço

Voor een goed stuk vlees kies je een traditionele chouriço of presunto (gerookte ham). In sommige cafés kun je chouriço zelf op de traditionele manier bereiden. Je krijgt dan de worst op een echte assador, oftewel een keramiek schaaltje waarop je de worst kunt roosteren. Onderin het schaaltje zit een soort vuurwater wat ze aansteken. Snijd de worst op verschillende plekken een klein beetje in en rooster hem op het schaaltje. Binnen een kwartiertje kun je er heerlijk van genieten!

Francesinha

Heb je een gigantische kater gekregen van al die traditionele port? Geen nood! Hét ultieme katervoedsel kun je (vooral rondom Porto) zo in een restaurant bestellen. De francesinha is heftig. Maar het is het waard!
Het is een sandwich, die bestaat uit sneetjes brood met daartussen ham, worst, steak en nog meer ham. Vlees, vlees, vlees en nog meer vlees dus! Om het helemaal af te maken wordt deze supersandwich overgoten met gesmolten kaas en komt hij in een soort badje van dikke biersaus. Het recept van die biersaus is helaas geheim. Meestal krijg je er nog frietjes bij en de liefhebber kan er ook nog een gebakken ei bovenop bestellen. Extra punten als je hem helemaal op krijgt!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen