5 x Typisch Oostenrijkse gerechten

Deze week zijn we op vakantie in het mooie Oostenrijk! Ben jij er dit jaar ook te vinden en wil je de lokale keuken uitproberen? Of wil je na je vakantie wat typische Oostenrijkse gerechten op tafel toveren? Dan kun je wel wat met deze vijf typische én o zo lekkere gerechten.

De Oostenrijkse keuken

Over het algemeen is de Oostenrijkse keuken een boerenkeuken met invloeden uit Italië en Hongarije. Dankzij z’n skicultuur kom je er ook veel goede, vullende gerechten tegen. De maaltijden zijn redelijk simpel, voedzaam, smaakvol én geserveerd in flinke porties. No bullshit dus, die Oostenrijkers! Zo zien we het graag.

Hierdoor zijn Oostenrijkse gerechten dus ook goed in huis te halen in Nederland. Gewoon van jouw favoriete markt. Maar wat serveer je dan precies op je Oostenrijkse avondje? We noemen vijf van onze favoriete Oostenrijkse gerechten voor jullie op.

Käsespätzle

Dit heerlijke goedje is een soort pasta met een gigantische hoeveelheid lokale (berg)kaas. Daarnaast wordt er nog een lekkere laag boter aan toegevoegd en wordt het vaak gegarneerd met geroosterde uien. Misschien niet de beste maaltijd voor een warme zomerse dag. Maar mocht je die avond ervoor iets te veel schnaps hebben gedronken, dan is dit wel een goede katermaaltijd!

Wiener Schnitzel

Natuurlijk kennen we deze uit Duitsland en Zwitserland. Maar de Wiener Schnitzel komt officieel uit Oostenrijk. Traditioneel is dit mager kalfsvlees dat wordt platgeslagen en gepaneerd met meel, ei en paneermeel. Hij wordt geserveerd met een schijfje citroen, aardappelsalade en frietjes.

Tiroler Gröstl

Over simpel, voedzaam en lekker gesproken. De Tiroler Gröstl voldoet aan ze allemaal. Het is een gerecht met aardappelschijfjes, spekjes, groenten dat wordt afgemaakt met een gebakken ei. Je krijgt het vaak in een klein pannetje geserveerd. Aanvallen!

Oostenrijkse Goulash

Officieel een Hongaars gerecht, maar omarmd door de Oostenrijkers. Goulash is een soort vleesstoofpotje gemaakt van verschillende soorten vlees, paprika, ui, knoflook en komijn. Het vlees wordt langzaam gestoofd tot de saus heerlijk romig is.

Kaiserschmarrn

En natuurlijk eindig je met iets zoets. Kaiserschmarrn is een soort pannenkoek, maar dan op z’n Oostenrijks. Een gekarameliseerde pannenkoek die wordt opgediend in grove stukken op een groot bord. Traditioneel krijg je hem met pruimencompote, maar je kunt hem ook met krenten en poedersuiker krijgen. Heerlijk om met z’n allen te delen!

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen