5 Weetjes over biologische producten?

Wist je dit al over biologische producten?

Biologisch, puur, eerlijk. De termen vliegen je om de oren de laatste tijd. Het klinkt natuurlijk allemaal geweldig! Maar is dat het ook? Is biologisch eigenlijk wel gezonder? Misschien weet je nog niet alles over biologische producten. Dat is ook wel erg ambitieus. Maar de basis is natuurlijk wel nuttig. Daarom hebben we hieronder vijf wist-je-dat-jes over biologische producten uitgelicht. Zodat jij bewust, puur en eerlijk kunt zijn over wat je eet. We houden het natuurlijk bij de basis, dus voor het échte expertwerk zul je nog even wat meer moeten wroeten. Maar met de basis kom je natuurlijk ook al een heel eind.

Wist je dat…

..biologische producten niet per se gezonder zijn?

Laat je vooral niet altijd misleiden door de term biologisch. Dit betekent namelijk niet automatisch dat je er bakken van kunt eten zonder dat het ongezond wordt. Natuurlijk bevatten biologische producten over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen en soms hogere gehaltes van vitamine C. Maar dit verschil is niet zo vaak en duidelijk aanwezig om te zeggen dat biologische producten per se gezonder zijn.

..biologische melk vaak minder vet bevat?

Minder verzadigd vet zelfs. En meer betacaroteen en vitamine E. Dit komt vooral doordat de koeien meer in de wei staan. Maar ook hierbij geldt dat dit zeker niet bij elk pak biologische melk zo is. Hier hangt namelijk meer vanaf zoals het seizoen, de regio en de koeienrassen.

..biologisch gefokte dieren inderdaad minder gestrest leven?

Dit komt omdat ze meer de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen. Ze mogen bijvoorbeeld meer dagen in het jaar de wei in en krijgen meer ruimte om zich vrij te bewegen.

..je met biologisch vlees minder kans hebt op salmonella?

Goed nieuws voor degenen met een kleine salmonella-fobie onder ons! Omdat biologisch gefokte dieren langer leven, krijgen zij langer en beter de kans om over infecties heen te groeien. Salmonella dus bijvoorbeeld. Het risico op die besmetting is dus kleiner met een biologisch stukje vlees.

..er in biologische producten ook niet-biologische ingrediënten kunnen zitten?

Als je een samengesteld biologisch product hebt (eentje met meerdere ingrediënten dus) mogen die officieel ook niet-biologische ingrediënten bevatten. Dit mag trouwens alleen als er niet genoeg biologische ingrediënten beschikbaar zijn. Maar maak je geen zorgen, want bij een biologisch product mag slechts 5% van de ingrediënten niet-biologisch zijn. Dat valt dus best wel mee.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen