5 Weetjes over kokosnoten

Kokosnoten zijn door velen geliefd. En met goede reden, want kokos is een heerlijke tropische smaak. Wie doet dit nu niet aan een heerlijk tropisch strand ergens denken? Maar deze vrucht is meer dan alleen een lekker smaakje en een zomerse uitstraling. Wist je bijvoorbeeld dat kokospalmen zichzelf kilometers verder kunnen laten voortbestaan? Dit en nog 4 andere leuke weetjes over kokosnoten hebben wij voor jullie verzameld.

Wist je dat…

* Kokospalmen aan kruisbestuiving doen? De kokosnoot valt als deze rijp is uit de boom het water in. Omdat palmbomen vaak aan de kust staan, kan de kokosnoot kilometers over zee drijven en vervolgens bij een volgend stuk land of kustplaatsje aanspoelen en uitgroeien tot een nieuwe kokospalm. Hierdoor is de oorsprong van de eerste, enige echte kokospalm heel moeilijk vast te stellen. Dit zal dus wel altijd een raadsel blijven.

* Kokoswater hartstikke steriel is? Omdat het beschermd wordt door de harde vrucht kunnen bacteriën niet zomaar binnenkomen. Het schijnt zelfs dat kokoswater weleens in oorlogen werd gebruikt voor in het infuus en om wondjes te ontsmetten.

* Ons fijne broodbeleg kokosbrood niet zomaar die naam heeft gekregen? Vroeger werden die plakjes voor op de boterham van een groot kokosbrood gesneden, met de vorm van een brood dus. Vandaar dat het product nog steeds zo wordt genoemd.

* Volwassen kokospalmen zo’n 50 tot 100 noten per jaar produceren? De eerste kokosnoten ontstaan als de boom rond de vijf of zes jaar oud is. En hier gaan ze zo’n vijftig jaar mee door. 

* Een volwassen kokosnoot drie ‘ogen’ heeft? Dit zijn eigenlijk een soort plekken aan één kant van de kokosnoot. Eén van die ogen is het zwakst en het beste punt om de kokosnoot open te breken. Probeer alle drie de ogen dus even uit als je er eentje open wilt maken.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen