5 Kroatische gerechten

Op je Kroatische vakantie krijg je natuurlijk wel trek na een hele dag zwemmen, stadjes bekijken of gewoon lekker Pivo drinken in de hete zon. Tijd om wat te eten op te zoeken dus! Lekker kanen in Kroatië. En dat kunnen ze daar wel!

Kroatische gerechten

Heb je je de hele vakantie lekker laten meeslepen in de lokale pasta’s, risotto’s en geweldige visgerechten? Heerlijk toch! Maar thuis kun je ook gewoon een stukje Kroatië creëren. Doe inspiratie op met deze vijf typische Kroatische gerechten, breng een bezoekje aan jouw favoriete markt en ga dan lekker bunkeren alsof je nog in Kroatië zit. Misschien moet je iets improviseren met wat Nederlandse varianten. Maar die zijn gelukkig óók heel lekker.

Mazalice

Mazalice is een typisch lunchgerecht in Kroatië en wordt ook wel gegeten als een soort borrelhapje of tussendoortje. Het zijn sneetjes brood met gekruid gehakt met knoflook, peterselie, oregano en rode ui. Vaak wordt er een frisse, kleine salade bij gegeten.

Mlinci met kalkoen

Mlinci is een populair soort pasta die in verschillende gerechten verwerkt kan worden. Het zijn grote, dunne vellen deeg, gemaakt van bloem met water of ei. Het deeg wordt in de oven gebakken waardoor ze hard worden. Een traditionele combi met de mlinci is kalkoen. Deze wordt 12 uur lang in melk gelegd en bestrooid met knoflook, peper en paprikapoeder. Vervolgens gaat hij de oven in en de mlinci wordt overgoten met het vet van de kalkoen.

Zwarte risotto

Ook risotto zie je veel in Kroatië, dankzij de Italiaanse invloeden, maar dan maken de Kroaten hem zwart. Dit doen ze met behulp van de inkt van een pijlinktvis of met sepia. Vaak wordt deze risotto gegeten met het vlees van de inktvis waarvan de inkt gebruikt is.

Brodet

Kun je geen genoeg krijgen van vis? Dan zal de brodet je wel bevallen. Het is een heerlijke, traditionele visschotel. Er worden allerlei soorten zeevissen in verwerkt, samen met ui, knoflook, witte wijn en tomaat. Het kan nogal verschillen welke soorten vis daadwerkelijk gebruikt worden. Vaak vind je de wat grotere roofvissen erin terug, en natuurlijk schaaldieren. Het wordt meestal gegeten met rijst, polenta of brood. Dit gerecht is trouwens heel populair in de meeste landen rondom de Middellandse Zee.

Zagorje strudel

Ja, je leest het goed: Ook de Kroaten hebben de strudel op de kaart staan. Dit traditionele, binnenlandse gerecht heeft duidelijk wat Oostenrijkse roots. Maar daar hebben de Kroaten wel echt hun eigen twist aan gegeven. Dit is namelijk een hartige strudel, met kaas. Hiervoor wordt – naast een grote hoeveelheid bladerdeeg – cottage cheese, feta, zure room en eieren gebruikt.

Geniet

Laat je inspireren door de Tips&Weetjes van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen