5 Eetbare paddenstoelen van de markt

Herfst! Dat betekent dat de bospaddenstoelen zich weer voorzichtig beginnen te laten zien. Rood met witte stippen, bruin, rond, klein, gigantisch, ze zijn er in alle soorten en maten. Maar natuurlijk kun je niet al die soorten in je verse homemade maaltijd verwerken. Dat is wel even oppassen geblazen. Veel paddenstoelen zijn namelijk giftig. Geen zin in het uitzoekwerk en het eventuele risico om je dinergasten per ongeluk te vergiftigen? Geen zorgen! Op jouw favoriete markt liggen de eetbare paddenstoelen gewoon voor je klaar. Dan hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met het klaarmaken van deze gezonde toppers. Heb je ook moeite ze uit elkaar te houden? Hier vijf van onze favorieten paddenstoelen van de markt. En nee, die van Kabouter Spillebeen vind je daar helaas nooit. 

Kastanjechampignon

Het bruine broertje van de witte champignon die we gewend zijn. Ze smaken net even anders met een wat vollere, licht nootachtige smaak. Kastanjechampignons zijn heerlijk om mee te bakken!

Oesterzwam

Gebruik de oesterzwam vooral in soepen, sauzen of salades. Als je ‘m verhit, doe het dan kort. Zo behoudt hij z’n stevigheid. Deze is ook een aanrader als vleesvervanger! Hij wordt niet voor niks de ‘vegetarische biefstuk’ genoemd.

Cantharel

De cantharel heeft een bijzondere, peperachtige smaak. Daarom is hij heerlijk bij een stukje vlees. Ook deze moet je niet te lang koken want daar wordt hij taai van. Wist je trouwens dat de cantharel van zichzelf een beetje naar abrikozen ruikt?

Portobello

De mooi grote hoed van deze paddenstoel is perfect om te vullen met gehakt, kaas, of een ander lekker ingrediënt. Hij is ook heerlijk om te grillen tijdens een gezellige nazomerbarbecue!

Shiitake

Shiitakes bevatten in verhouding wat meer vezels dan andere paddenstoelen. Een goede keuze dus! Hij smaakt bijzonder kruidig en nootachtig en is vooral geschikt om te roerbakken, stoven of grillen.

Wat is jouw favoriete paddenstoel? Probeer ze zeker allemaal een keertje uit! Let trouwens wel op, want het aanbod op jouw favoriete markt kan snel wijzigen aangezien sommige bospaddenstoelen maar kort in het seizoen zijn.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen