10 weetjes over chocolade

Wist je dat chocolade voor sommigen misschien wel het lekkerste tussendoortje is? Denk je nu “Duh”? Kan kloppen, dat is namelijk niks nieuws. Chocolade is al jaren populair, geliefd en veeeeel gegeten en verkocht! Onder andere op jouw favoriete markt. De notenkraam combineert het bijvoorbeeld met rozijnen, amandelen, hazelnoten of cashews. Of heb je een snoep- en zoetwarenkraam op jouw favoriete markt? Lucky you! Daar valt ook van alles aan chocolade te bunkeren. Maar ben je toch benieuwd naar wat chocoladeweetjes die misschien wél nieuw zijn voor je? Lees dan snel verder. En neem er een lekker stukje chocolade bij!

Wist je dat…

*Cacaobonen vroeger als betaalmiddel werden gebruikt bij de Azteken en Maya’s? De Azteken konden cacao niet zelf verbouwen omdat hun land daar niet goed geschikt voor was. Het was dus geen goedkope investering.

*Er verschillende chocoladefestivals bestaan? Je vindt ze in Zutphen, Hattem en Schiedam. Maar ook in het buitenland doen ze mee: in Brugge en de Italiaanse stad Perugia vindt elk jaar weer een chocoladefestival plaats.

*Chocolade in de zeventiende eeuw een heus luxeproduct was? Vooral mensen van adel genoten er van.

*Er sinds 2017 ook roze chocolade bestaat? En dan bedoelen we niet met toegevoegde roze kleur- of smaakstoffen. De kleur en smaak van deze Ruby chocolade komen van de cacaobonen die gebruikt worden. Hij heeft een specifieke bessensmaak.

*Het fijne gevoel dat je krijgt als je chocolade eet niet alleen door de lekkere smaak komt? Het heeft ook iets te maken met de consistentie van de chocolade. Het smeltpunt van de cacaoboter ligt wat lager dan de lichaamstemperatuur, waardoor het in je mond smelt. Dat is dus ook één van de redenen waardoor je er blij van wordt.

*Niet alleen honden, maar ook paarden niet tegen chocolade kunnen? Dit komt doordat hun metabolisme de theobromine in chocolade niet kan omzetten. De theobromine blijft dan in het bloed circuleren.

*Je de chocoladesigaret al sinds 2002 niet meer kunt krijgen in Nederland? Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat kinderen die regelmatig chocoladesigaretten aten ook dubbel zoveel risico liepen om later rokers te worden. Gelukkig is chocolade er in genoeg andere leuke vormpjes te krijgen, zoals de bekende chocolademunten.

*Er chocolade mee is geweest de ruimte in? En dan wel de ‘good old’ M&M’s. In 1981 gingen er M&M’s mee in de spaceshuttle Columbia. Sindsdien schijnt dit regelmatig te gebeuren en schijnt er zelfs een partnerschap te zijn tussen NASA en de M&M fabrikant. Deze snoepjes zijn natuurlijk ideaal op een ruimtemissie aangezien ze niet kruimelen of brokkelen.

*Het vliegveld van Brussel het grootste verkooppunt van chocolade ter wereld is? Er vliegt daar meer dan 800 ton chocolade per jaar over de toonbank. Dat komt neer op zo’n 2 ton chocolade per dag en 1,5 kg per minuut. Ja, dat gaat hard.

*De chocoladepizza aan populariteit wint, ook in Nederland? Je hebt ze misschien al gespot in de supermarkt. Een gewone pizzabodem, belegd met chocolade, chocolade en nog meer chocolade. We hebben gemengde gevoelens over deze combi van twee heerlijke dingen.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen