Pindakaaskoekjes

Voor de echte liefhebbers van pindakaas is dit hét recept! De koekjes zijn zacht en romig en smaken uiteraard naar pindakaas. Bij kinderen zijn ze ook vaak favoriet. Om ze extra te versieren, kun je er een paar gehakte pinda’s bovenop strooien. Slowfoody’s recept voor pindakaaskoekjes is echt een absolute aanrader!

Aantal stuks: 12-18 stuks
Soort gerecht: tussendoortje
Bereidingstijd: 10 minuten voorbereiden + 3 x 12 minuten oventijd

Ingrediënten

 • ½ theelepel bakpoeder
 • ½ theelepel baking soda
 • 130 gram roomboter op kamertemperatuur
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 200 gram bloem
 • ½ theelepel vanille-extract
 • 1 ei
 • 300 gram pindakaas zonder stukjes

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakplaten met bakpapier.
 2. Meng in een kom bloem, bakpoeder en baking soda en zet dit even opzij.
 3. Doe de roomboter en basterdsuiker in een mengkom en mix dit net zolang tot het iets is toegenomen in volume en duidelijk lichter van kleur is geworden. Voeg nu het ei en vanille-extract toe en mix dit goed door. Schep hierna lepel voor lepel het bloemmengsel er doorheen terwijl de keukenmachine/mixer blijft draaien. Voeg pas weer een lepel bloem toe als de vorige volledig is opgenomen. Als het deeg egaal van kleur is, kun je de mixer uitzetten.
 4. Vorm nu balletjes van het deeg. Voor kleinere koekjes hou je de grootte van een mandarijn aan. Wil je lekker grote koeken dan maak je de balletjes deeg dus ook groter. Leg 6 balletjes op het beklede bakblik. Zorg dat er zo’n 10 cm tussen zit want ze lopen nog uit. Druk de balletjes een klein beetje plat met een vork zodat er straks mooie streepjes bovenop de pindakaaskoekjes komen.
 5. Schuif het bakblik in de oven en bak de pindakaaskoekjes 12-15 minuten. Ze zijn klaar als de zijkanten en bovenkant goudbruin zijn. Haal de pindakaaskoekjes uit de oven en schuif het volgende bakblik erin. Laat de koekjes eerst goed afkoelen op de bakplaat. Ze zijn nog zacht als ze uit de oven komen, maar worden steviger wanneer ze afkoelen. Als ze stevig genoeg zijn, verplaats je ze naar een taartrooster om volledig af te koelen.

Tip: Vraag bij jouw notenkraam op de markt naar de zelfgemaakte pindakaas!

Eet smakelijk!

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen