4 x Stamppot

Zo gauw de ‘r’ in de maand komt en het buiten kouder, natter en vroeger donker wordt, krijgen we er automatisch meer zin in: Stamppot! En of dat nou de ‘standaard’ stamppot is, die we van huis uit kennen of juist een twist op een bekend recept, het blijft een hartverwarmend gerecht. Helemaal als je hem serveert met een heerlijke jus en een lekkere rookworst! Hilde van Slowfoody deelde 4 van haar lievelingsrecepten voor een stevige stamppot.

Stamppot boerenkool

Deze klassieker mag uiteraard niet ontbreken in het lijstje stamppotten! Je vindt het recept hier!

Stamppot zoete aardappel met rucola en chorizo

Een verrassend lekkere twist op dit winterse kostje! En ook nog eens hartstikke gezond! Je vindt het recept hier!

Stamppot spitskool

Ingrediënten (voor 4 personen)
1250 gram aardappels, iets kruimig
1 spitskool
8 zongedroogde tomaatjes
+/- 50 gram roomboter
melk
2 rookworsten
peper en zout

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ruim water, met flink wat zout, gaar.
2. Snijd ondertussen de spitskool in reepjes en roerbak deze in de helft van de boter in ongeveer 5 minuten tot ze wat zachter zijn, maar nog wel een bite hebben. Snijd de zongedroogde tomaatjes in dunne reepjes en warm de rookworsten langzaam op.
3. Giet de gare aardappelen af en stamp ze grof, voeg de rest van de boter toe en net zoveel melk als nodig is om een goede consistentie te krijgen. Breng op smaak met peper en zout.
4. Roer de spitskool en tomaatjes door de puree en serveer de stamppot met de warme rookworst.

Stamppot spruitjes

Ingrediënten (voor 4 personen)
1 kilo aardappelen, iets kruimig
500 gram spruitjes
25 gram roomboter
50 gram spekreepjes
melk
peper en zout
2 rookworsten

Bereiding
1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ruim water, met flink wat zout, gaar.
2. Haal ondertussen de buitenste blaadjes van de spruitjes, snijd het onderkantje eraf en halveer ze. Laat ze de laatste 10 minuten meekoken met de aardappelen.
3. Bak de spekreepjes in een pan, zonder toevoeging van olie of boter, gaar en knapperig. Laat ze even uitlekken op een stukje keukenpapier. Verwarm ondertussen ook de rookworsten.
4. Giet de aardappelen en spruitjes af, stamp ze door elkaar en voeg de boter toe. Voeg wat melk toe om het smeuïger te maken en breng op smaak met peper en zout.
5. Serveer de stamppot met de uitgebakken spekjes en rookworst.

 

Welke stamppot je ook het lekkerst vindt, we hopen je in ieder geval een beetje inspiratie te hebben gegeven. Eet smakelijk!

 

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen