Het mosselseizoen

Het mosselseizoen is inmiddels alweer een tijdje aan de gang. Mosselen kun je natuurlijk aanschaffen bij jouw lokale visboer op de markt. De visboer heeft veel verstand van mosselen en kan jou precies vertellen welke bij jou passen. Er zijn namelijk verschillende soorten en maten. Daarnaast kan je de visboer ook altijd vragen om tips voor het bereiden van de mosselen, zodat je precies weet hoe je ze klaar kunt maken. Wij leggen hier ook wat uit over mosselen, de verschillen en wanneer ze in het seizoen zijn.

Mosselen van de markt

Mosselen kun je natuurlijk kopen op de markt. Jouw lokale visboer staat altijd voor je klaar om je te voorzien van zijn of haar heerlijkste mosselen. Deze zijn vaak goed verpakt, waardoor ze lang houdbaar zijn. Vraag jouw lokale visboer naar zijn aanbiedingen en misschien kan je ze wel scoren voor een heel lekker prijsje. Ga naar jouw lokale markt en vraag de visboer om zijn of haar advies! 

Koken en bereiding

Het klaarmaken van mosselen wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen, zodat je optimaal kan genieten van de smaak. Kook ze in een brede, lage pan met een dunne bodem. Dit is belangrijk zodat de schelpen de ruimte hebben om te openen. Door een dunne bodem te gebruiken zijn ze snel gaar. Dichte mosselen na het koken kun je meestal gewoon eten, deze hebben een sterke sluitspier waardoor de schelp dicht blijft. Het bereiden van mosselen is simpel, ze zijn namelijk al zandvrij. Hierdoor hoef je ze maar kort te spoelen. Doe wat groenten in een lage pan, voeg wat kruiden toe en leg de mosselen hierop. Vervolgens voeg je wat witte wijn of bier erbij en laat je het geheel koken op hoog vuur. Na 10 minuten kun je al lekker genieten van je mosselen. 

Mosselseizoen

Vroeger werd altijd gezegd dat mosselen alleen in het seizoen zijn als er een ‘r’ in de maand zit. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Tegenwoordig is dit niet meer zo, want nu is er gekoeld vervoer beschikbaar waardoor het product vers blijft. Mosselen zijn een heel groot deel van het jaar in het seizoen. Het nieuwe seizoen begint meestal begin juli. De exacte datum van het seizoen is afhankelijk van de kwaliteit en het aanbod van de mosselen en dit hangt weer samen met het weer in het voorjaar. In juni begint de mossel met het aansterken na de voortplantingsperiode van april-mei. Het mosselseizoen voor de Zeeuwse mossel loopt van juli tot april van het jaar daarop. Je kan de regel aanhouden dat er een ‘r’ in het seizoen zit bij de mosselen, ze zijn er namelijk in de zomer, herfst en winter en doorgaans niet in de lente. Bij hangcultuurmosselen gaat het proces van de voortplanting wat sneller, waardoor deze vaak begin juni al klaar zijn voor consumptie. 

Mosselgebied

De kweekgebieden in Nederland zijn de Waddenzee en de Oosterschelde. In de bodemcultuur gebeurt het opkweken van mosselzaad tot consumptiemossel op de Oosterschelde en in de Waddenzee. Het grootste deel van de kweek gebeurt in de Waddenzee. Door de sterke invloed van eb en vloed is dit gebied het meest geschikt hiervoor. De sterke stromen en vraat door sommigen zeedieren kunnen in de Waddenzee grote invloed hebben op de hoeveelheden. Op de Oosterschelde is de kans op verlies minimaal, omdat de Oosterschelde beschut ligt. De Waddenzee is het belangrijkste gebied, omdat hier de grootste productie plaatsvindt. 

In de jaren 90 ging het hier om maar liefst 100 miljoen kilo mosselen per jaar. Nu is dat aantal gehalveerd, waardoor mosselkwekers samenwerkingen zijn aangegaan met kwekerijen uit het buitenland. Het gaat hier om vergelijkbare gebieden in Noordwest-Europa, meer specifiek het Duitse en Deense deel van de Waddenzee, baaien aan de Ierse en Engelse kust en Deense fjorden. De kweekmethode is daar hetzelfde als in Nederland. De mosselen uit Nederland en uit het buitenland worden in het Zeeuwse Yerseke met zuiver Oosterschelde water gespoeld, zodat ze zandvrij zijn, verwerkt en verpakt. Dit is de reden dat zij de naam Zeeuwse mosselen hebben. Op de verpakking van de mosselen staat altijd uit welk gebied ze afkomstig zijn. 

Bodem- en hangcultuur

Naast de bodemcultuur worden er in Nederland ook mosselen via de hangcultuur-methode gekweekt. Bij de hangcultuur wordt mosselzaad opgesokt in lange kousvormige katoenen netten met in het midden een touw. Gedurende de groei worden de mosselen enkele malen uitgedund en opnieuw opgesokt. Deze methode zorgt ervoor dat ze sneller groeien. Ze hoeven niet gespoeld te worden met water, omdat ze niet in aanraking komen met de bodem. Alle hangcultuursystemen bevinden zich in de Zeeuwse wateren. 

Bouchot mossel

Naast Zeeuwse mosselen heb je ook nog de Bouchot mossel. Deze is afkomstig uit Frankrijk en is dezelfde soort als die in de Nederlandse wateren voorkomt. De Bouchot is een hangcultuurmossel die opgroeit in trossen aan eiken of kastanje houten palen die in de zee zijn geplaatst. Deze is veel kleiner dan de mossel die wij in Nederland kennen. De Bouchot plant zich aan het begin van het voorjaar voort en is van september tot april beschikbaar.

Verschillende soorten en maten

Mosselen zijn in verschillende maten te koop. Hierdoor verschilt het aantal stuks per kilo. Dit kan variëren van ongeveer 45 stuks tot meer dan 75 stuks per kilo. Bij 45 stuks heb je grote en bij 75 stuks per kilo heb je kleine. Per seizoen wordt het werkelijke aantal stuks per kilo en soort vastgesteld. Meestal ziet dat er als volgt uit: 

  • Goudmerk, < 45 stuks per kg
  • Jumbo, 45-55 stuks per kg
  • Imperial, 55-65 stuks per kg
  • Super, 65-75 stuks per kg
  • Extra, >75 stuks per kg

Geniet

Laat je inspireren door de Marktnieuws van de markt.

Waarom kies je voor de markt?

Iedere week jouw oude en vertrouwde markt

Heerlijk op de markt snuffelen naar mooie en heerlijke producten
Gewoon voor de gezelligheid samen met mijn dochter naar de markt
Er zijn altijd mooie en verse producten tegen mooie prijzen